Det norske helsekortet kan bli helt verdiløst her

London og England er blant de mest besøkte reisemålene for nordmenn. Nå blir det en forandring på helsetrygdkort-garantien for nordmenn i Storbritannia. Foto: VisitLondon

Det faktum at Storbritannina kommer til å forlate EU, innebærer at nordmenn på besøk i området ikke automatisk vil få dekket regningen ved en sykehusinnleggelse gjennom det europeiske helsetrygdkortet.

Til nå har det lille plastkortet vært en gratis og ekstra sikkerhet for alle nordmenn hvis man skulle ha behov for sykehusbehandling mens man oppholder i et EU/EØS-land.

Helsetrygdkortet gir oss rett til dekning av nødvendig medisinsk behandling ved sykehus og behandler som er tilknyttet det offentlige helsevesenet i det landet vi oppholder oss.

Rett til hjelp

Vi har rett til dekning på samme vilkår som landets innbyggere, og du må betale de samme egenandelene som dem.

Når Storbritannia forlater EU, er det ikke gitt at denne situasjonen fortsetter. Da kan bli endringer for nordmenn som har hatt London og England som reisfavoritt i flere tiår nå.

Dette bekrefter kommunikasjonssjef Trude Måseide i UD overfor flysmart24.no.

Hun tar utgangspunkt i valget nylig som UD mener gjør det altoverveiende sannsynlig at Storbritannia går ut av EU med den reviderte utmeldingsavtalen.

Etter overgangsperioden er det usikkert

– Den innebærer en overgangsperiode ut 2020 der landet vil omfattes av EU-forpliktelsene – herunder EØS – selv om de er ute av EU formelt. I den perioden vil dermed de europeiske helsekortene gjelde som før. Men etter overgangsperioden er de helt ute av de eksisterende ordningen som vi er en del av gjennom EØS, skriver hun i en epost.

Det norske helsetrygd-kortet har til nå sikret oss helsehjelp innen EU/EØS. For Storbritannia blir det en endring etter 2020. Foto: Morten Rakke, Helfo

Derfor er hennes klare råd for alle som skal besøke Storbritannia i tiden fremover om også å sørge for å ha en reiseforsikring med helsedekning som en naturlig del av reisen.

Gammel avtale

Hos markedslederen for reiseforsikring her i landet, Europeiske Resieforsikring, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland at helsetrygdkortet ikke lenger vil gi dekning etter 2020, med mindre det kommer en ny avtale på plass som sier noe annet.

– Norge har riktignok en trygdeavtale med Storbritannia, som Einar Gerhardsen underskrev i 1957. Denne har ikke vært i drift på flere tiår grunnet det europeiske helsetrygdkortet. Den har heller aldri blitt avsluttet. Denne dekker nødvendig behandling under midlertidig opphold i Storbritannia, når visse vilkår er oppfylt. Men ingen vet om eller hvor lenge denne vil gjelde, sier Handeland.