Norwegian innfører betaling for kabinkoffert

Nå blir det slutt med å ta med seg trillekoffert gratis inn i Norwegian-kabinen når man reiser på laveste billett-kategori. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange har spådd at det ville komme, og nå er det klart: Fra februar vil Norwegian ta penger av de passasjerene som vil ha med seg en trillekoffert med seg inn i flykabinen.

Til nå har Norwegian operert med en av flyselskapenes rauseste regler for håndbagasje. Hver passasjer kan ta med seg inntil 10 kilo bagasje gratis inn i kabinen.

Gjelder billig-billettene

Det har bl.a. betydd at man kunne ta med en vanlig trillekoffert inntil maksgrense, og plassere den i hattehyllen. Dette har vært mulig også på de aller billigste billettene, «low fare»-billettene.

Mange andre selskap, blant dem lavpriskonkurrenten Ryanair, har for lengst begrenset denne adgangen. Den som vil ha med seg en trillekoffert inn i kabinen hos dem må betale ekstra, rundt 6 euro, for dette.

Nå kommer den samme regelen hos Norwegian.

Beskjeden i omfang

Det skal fortsatt skal være anledning til å ta med seg inntil 10 kilo håndbagasje i kabinen, men den må da være så beskjeden i omfang at den får plass under stolsetet foran deg.

Den som skal ha med seg en trillekoffert som skal plasseres i hattehyllen, må betale for det. Hos Norwegian får flysmart24.no opplyst at prisen for dette ikke er klar, men at det er snakk om «en liten ekstra kostnad.»

– Vi jobber med å oppdatere vårt håndbagasjeregelverk for å sikre at alle våre reisende får en så behagelig flytur som mulig og at flyene går på rute. De endringene vi planlegger å innføre vil bidra til dette, sier informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian i en kommentar til flysmart24.no.

Må betale, men også mer bagasje

Sandaker-Nielsen sier at de nye reglene gjenspeiler at det fortsatt skal være en valgfrihet om bord:

– Norwegians forretningsmodell er tuftet på valgfrihet. Det ligger også til grunn for det nye regelverket vi vil innføre. Alle som reiser med oss kan fortsatt ta med seg håndbagasje, uansett billettype. Hvis du kun trenger en bag eller veske som det er plass til under setet foran, velger du den aller billigste billettypen vår uten tilleggskostnader. De som ønsker å ha med seg en liten trillekoffert som legges i hattehyllen om bord, kan betale litt ekstra for dette eller velge en annen billettype, sier Sandaker-Nielsen.

Mer innsjekket bagasje

Det blir flere bagasje-endringer, sier han:

– Vektbegrensningen på innsjekket bagasje øker fra 20 til 23 kilo, samt at kunder med fleksibel billett kan ha med seg 15 kg i stedet for 10 kg håndbagasje.

Han sier at endringene vil bli innført snart, men han presiserer at billetter som er kjøpt før endringen innføres ikke vil påvirkes av endringene.

Støtter Norwegian fullt ut

Norwegians håndbagasje-praksis har vært i fokus den senere tiden. Det fordi håndbagasjen til reisende har blitt veid før passasjerene skal gå om bord. De som har hatt for stor eller tung håndbagasje har blitt ilagt et gebyr på opptil 750 kroner.