Selger charter-reiser som ikke kan gjennomføres

Pakke-reiser ligger ute til salg med reisedatoer som er helt uaktuelle. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Alle de tre store charterferie-selskapene i Norge selger fremdeles reiser i mai og juni, selv om gjestene ikke får anledning til å reise. Restriksjoner gjør at det ikke blir mulig å gjennomføre turene. Derfor blir reiser som blir kjøpt nå, kansellert like etterpå.

Myndighetenes reiseråd advarer mot alle reiser «inntil videre.» Det innebærer i realiteten ubegrenset frem i tid. I Utenriksdepartementet kan man heller ikke si når det gjeldende reiserådet vil bli opphevet.

Først når det skjer kan nordmenn reise utenlands på en trygg måte, og charterselskapene sende av gårde norske pakketurister – men når det aktuelle ferielandet har åpnet for det. Det vil ta flere måneder.

Selger Syden-favoritter

Hos landets største reisearrangør, Ving, ligger likevel reiser til bl.a. Mallorca, Gran Canaria og Kreta ute for salg med avreise fra 19. mai og utover. Det er tidspunkt som det garantert ikke vil være aktuelt for noen nordmenn å kunne reise. Det setter innreise-forbudene i de typiske ferielandene en effektiv stopper for. Det er høyst uvisst når disse restriksjonene lempes på.

Hos Ving forklarer man dette slik:

– Nå holder vi på å kansellere reiser fra 7. mai, og vi kommer til å kansellere frem til 15. mai etter hvert. Dette tas dag for dag, derfor kan det noen ganger ligge reiser ute som skal bort. Det tar rett og slett bare litt tid i systemet, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff til flysmart24.no.

Ber om tydeligere reiseråd

Også hos de andre, Apollo Reiser og TUI, ligger det reiser ute for salg fra henholdsvis 1. juni og 18. juni. Begge disse datoene er, for de aller fleste aktuelle feriemål, også uaktuelle.

Røhr-Staff sier at det er liten interesse i markedet for feriereiser i sommer, selv om reisene ligger ute for salg på nettet:

– Det er ikke mange som bestiller sommerferier, nei. Men det er mange reiselystne som håper på høst og vinter. Vi får bare krysse fingrene og håpe vi kan begynne å åpne opp litt etter hvert. Håper også det kommer tydelige reiseråd fra UD snart som vil gjøre det enklere både for oss og kunder å planlegge, sier hun.

Avventer situasjonen

I Utenriksdepartementet kan man ikke gi Ving og de andre selskapene noen snarlig trøst:

– Våre reiseråd har vanligvis ikke sluttdato. Vi kan dessverre ikke si noe nå om når situasjonen normaliserer seg. Vi vurderer løpende sikkerhetssituasjonen for reisende nordmenn. Så snart vi har en helhetsvurdering av at den er god nok til at reiserådet kan oppheves, vil vi heve reiserådet, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg til flysmart24.no.

Det vil uansett bare bety at det er mulig å reise trygt ut av Norge. Noe annet er om landet der reisemålene ligger, har åpnet for at utlendinger slipper inn i landene.