Kåring: Dette er Europas beste flyplass

Europas beste flyplass er igjen kåret og nok en gang var flyplassen i München øverst på pallen. Foto: Yorck Dertinger

Selv om de alle fleste av verdens flyplasser så å si ikke har passasjerer eller noen trafikk å regne med, er det visse tradisjoner som ikke stanser av den grunn. Som for eksempel det å gjennomføre en årlig kåring av de beste lufthavnene.

Det London-baserte analyseselskapet Skytrax har drevet en slik global kåring i mange år. Den gjeveste klassen er selvsagt klassen for den beste flyplassen i verden. Den vinner Changi-flyplassen i Singapore.

Skytrax har også en egen klasse for de beste i Europa. Her er München kåret til vinneren, slik som mange ganger før. Dette er den eneste flyplassen i Europa som kan smykke seg med klassifiseringen «5 stjerners flyplass.» De er det bare 13 av i hele verden.

Selv om München-flyplassen i dagens situasjon er preget av smittevern-tiltak og minimal trafikk, blir den under normale omstendigheter ansett som svært innovativ. Den har bl.a. tatt i bruk roboter som er plassert ute i passasjerområdene og der folk kan søke praktiske opplysninger om forhold på flyplassen.

– Vi fikk utmerkelsen 5-stjernes i 2015. For oss er det viktig å beholde denne, også når krisen nå er over. Derfor satser vi mye på å sikre at kundeopplevelsen er god. Vi har et stort utvalg av butikker og gastronomiske utsalgssteder. I tillegg satser vi mye på at staben skal fremstå som hyggelig, og at terminalen er ren og innbydende, skriver informasjonsdirektør Corinna Born i en epost til flysmart24.

Av praktiske grep flyplassen har tatt er å sikre at minimum transfertid nå er nede i 30 minutter. I alle fall slik prosedyrene var før korona-krisen kom.

Her er listen over de fem beste flyplassene i Europa, slik Skytrax har vurdert dem: München Airport, Amsterdam Schiphol Airport,  Zürich Airport, London Heathrow og Frankfurt International Airport.

Finnes så ikke Oslo Lufthavn på noen av vinnerlistene til Skytrax? Dessverre. Men analyselskapet har laget en oversikt over verdens 100 beste flyplasser, og her finner vi Gardermoen på en 70. plass.