Kåring: Dette er Europas 10 beste flyplasser

Europas beste flyplass er igjen kåret og nok en gang var flyplassen i München øverst på pallen. Foto: Yorck Dertinger

Selv om de alle fleste av verdens flyplasser så å si ikke har passasjerer eller noen trafikk å regne med, er det visse tradisjoner som ikke stanser av den grunn. Som for eksempel det å gjennomføre en årlig kåring av de beste lufthavnene.

Det London-baserte analyseselskapet Skytrax har drevet en slik global kåring i mange år. Den gjeveste klassen er selvsagt klassen for den beste flyplassen i verden.

Det har nærmest blitt en tradisjon at denne klassen blir vunnet av Changi-flyplassen i Singapore. Slik ble det også i 2020-kåringen. Det er for åttende år på rad. Flyplassen, som omtales som et forlystelses- og shoppingsenter med rullebaner, er blitt så populær at den under normale omstendigheter har blitt et reisemål i seg selv.

Eneste 5-stjerners i Europa

Skytrax har også en egen klasse for de beste i Europa. Her er München kåret til vinneren, slik som mange ganger før. Dette er den eneste flyplassen i Europa som kan smykke seg med klassifiseringen «5 stjerners flyplass.» De er det bare 13 av i hele verden.

Ikke nok med det. På den verdensomspennende rankingen havner den tyske flyplassen på femteplass, som den ene av to flyplasser i Europa. Den andre er Amsterdam Schiphol.

Selv om München-flyplassen i dagens situasjon er preget av smittevern-tiltak og minimal trafikk, blir den under normale omstendigheter ansett som svært innovativ. Den har bl.a. tatt i bruk roboter som er plassert ute i passasjerområdene og der folk kan søke praktiske opplysninger om forhold på flyplassen.

– Vi fikk utmerkelsen 5-stjernes i 2015. For oss er det viktig å beholde denne, også når krisen nå er over. Derfor satser vi mye på å sikre at kundeopplevelsen er god. Vi har et stort utvalg av butikker og gastronomiske utsalgssteder. I tillegg satser vi mye på at staben skal fremstå som hyggelig, og at terminalen er ren og innbydende, skriver informasjonsdirektør Corinna Born i en epost til flysmart24.

Dette er vinnerne

Av praktiske grep flyplassen har tatt er å sikre at minimum transfertid nå er nede i 30 minutter. I alle fall slik prosedyrene var før korona-krisen kom.

Her er listen over de 10 beste flyplassene i Europa, slik Skytrax har vurdert dem:

  • 1. München Airport
  • 2. Amsterdam Schiphol Airport
  • 3. Zürich Airport
  • 4. London Heathrow
  • 5. Frankfurt International Airport
  • 6. Helsinki-Vantaa Airport
  • 7. Wien International Airport
  • 8. København Lufthavn Kastrup
  • 9. Paris CDG Airport
  • 10. Hamburg Airport

Finnes så ikke Oslo Lufthavn på noen av vinnerlistene til Skytrax? Dessverre. Men analyselskapet har laget en oversikt over verdens 100 beste flyplasser, og her finner vi de nordiske flyplassene:

Helsinki-Vantaa er på 15. plass, København Lufthavn Kastrup er på 19. plass, Oslo Lufthavn er helt nede på 70. plass, mens Stockholm Arlanda er på 79. plass. Keflavik utenfor Reykjavik er ikke på denne listen.

PS: Til grunn for Skytrax’ rangering ligger tilbakemeldinger fra passasjerer i over 100 land fra september 2019 frem til februar 2020, og der 550 flyplasser er blitt evaluert.