Munnbind-påbud hos Norwegian fra onsdag

Norwegian har, i motsetning til SAS, ikke krevd munnbind på hos de reisende. Nå snur selskapet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Siden smitte-tiltakene ble skjerpet for luftfarten har SAS og Norwegian valgt hver sin vei når det gjelder påbud om å bruke munnbind om bord i flyene. SAS valgte å innføre påbudet, mens Norwegian valgte å se situasjonen an.

Etter at samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) torsdag valgte å gå bort fra krav om blokkert midtsete om bord på flyene i Norge, har nå Norwegian vurdert munnbind-påbudet på nytt:

Det vil skje fra onsdag 17. juni.

Både SAS og Norwegian er svært fornøyde med at det nå er mulig å selge alle setene om bord på flyene. Inntil nå har hvert tredje sete vært blokkert, en regel som opphørte fra torsdag.

Frivillig tiltak

– Ja, vi er godt fornøyd med at kravet om blokkering av midtsetene fjernes, slik at vi fremover kan fyllene flyene. Det betyr bedre lønnsomhet for oss som selskap og større fleksibilitet for kundene. Vi vil fortsatt gjøre vårt ytterste for å opprettholde et godt smittevern om bord, sier presseansvarlig Andreas  Hjørnholm i Norwegian til flysmart24.

Når Norwegian nå innfører munnbind for alle, er dette et frivillig tiltak. Helseminister Bent Høie (H) sa torsdag, da de nye reglene ble lagt frem, at både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet hadde gått inn for å opprettholde midtsete-kravet.

EU-ordning

Dette rådet valgte Høie å ikke følge da han justerte smittevernrådene for luftfarten, slik at de kommer i tråd med de europeiske anbefalingene gitt av det europeiske luftfartstilsynet EASA. Både Høie og Hareide understreket imidlertid at kravet om blokkert midtsete ble opphevet under forutsetning av at avstandsanbefalingene og de øvrige grunnleggende smittevernrådene følges overalt ellers under reisen.

– Luftfartsbransjen er en internasjonal bransje, og vi er nå i en fase der vi gradvis åpner opp og trapper ned på tiltakene. Vi mener at blokkering av midtsete over tid kan være såpass utfordrende for luftfartsbransjen, at vi med den smittesituasjonen vi nå har, kan lempe på dette og fremdeles ha kontroll på smittespredningen. Bruk av munnbind blir ikke en del av myndighetens råd nå. Det kan flyselskapene avgjøre selv, sa Høie.

Flyselskapene har, i tillegg til munnbind, fått pålegg om flere andre smittevern-tiltak. Når passasjerene skal gå om bord skal de som sitter bakerst alltid gå først, og omvendt ved ankomst. Det er også sett krav om distansering før reisende går om bord ved blokkering av stoler på flyplassene, slik at passasjerene ikke kommer for nære hverandre.

I tillegg har både SAS og Norwegian valgt å stanse all servering underveis. Også Widerøe innfører munnbind-påbud, det skjer fra mandag 15. juni.