Handler mer på taxfree – vil ha korona-trøst

Taxfree-handelen har gått kraftig ned, men de som handler har mer i kurven enn før. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Taxfree-handelen på landets flyplasser har falt kraftig som følge av korona-krisen. Kundene er færre, men de som nå kjøper sjokolade, parfyme og vin har skapt et nytt handlemønster.

De handler mer enn før. Undersøkelser taxfree-selskapet har gjort viser at kunder flest plusser på taxfree-kurven med varer for en hundrelapp.

Dette er ikke tilfeldig, mener taxfree-selskapet, som tror det ligger et par gode forklaringer bak:

Skal i karantene

–  Det skyldes nok primært at de fleste kommer fra land hvor det meste av flyplass-butikker har vært stengt, så de blir veldig lykkelige for at vi i det hele tatt holder åpent. Dessuten – alle som ankommer nå skal i karantene, så da er det jo fint å ha med seg noe hyggelig inn i karantenen, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway til flysmart24.

Han sier at mange blir overrasket over at taxfree-butikken i det hele tatt er åpen, og at det vanligste spørsmålet de ansatte får i ankomstbutikken nå er: – Jøss, er dere åpne?!

Vil vende tilbake

Likevel har korona-krisen og fraværet av reisende ført til en 95 prosent nedgang i omsetningen, og der noen taxfreeutsalg har vært stengt lenge. De ansatte ser imidlertid at det stadig er en liten økning i antall reisende og antall salg etter hvert som stadig flere flyselskap gjenopptar deler av ruteaktiviteten i Norge.

Dagestad tror likevel det vil ta lang tid før flytrafikken, og dermed taxfree-butikkenes kundegrunnlag, er tilbake på høyde med tiden før korona-krisen. Han frykter likevel ikke at nordmenns økte handel på Vinmonopolet skal gi nye handlevaner og gi seg utslag i mindre taxfree-salg av eksempelvis vin når flytrafikken tar seg opp:

Vil ønske å handle

– Taxfree skal gjøre at nordmenn på reise til og fra utlandet handler i Norge, så vi håper og tror at taxfree vil ta seg opp når nordmenn igjen reiser til utlandet. Vi ser at de som faktisk reiser nå handler mer enn hva de gjorde før, så når man igjen får muligheten til å handle hos oss tror vi kundene vil ønske det, mener Dagestad.

Travel Retail Norway står for det meste av taxfree-handelen på norske flyplasser, og har butikker i Oslo, Stavanger, Kristiansand, Bergen og Trondheim.

Lik flysmart24.no på Facebook

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles