Det er stort fokus på konsekvensene av den mulige endringen for Spania fra grønn til rødt land. Også flere andre land i Europa har et smittenivå som kan endre landene fra grønn til rød staus.
Folkehelseinstituttet (FHI) har satt en grense ved 20 smittede per 100 000 innbygger de siste to ukene for å plassere land på den grønne listen. Dette gjorde at Spania kom på listen fordi landet bare for noen få uker siden lå godt under 20-grensen, på rundt 8. De siste dagers utvikling har imidlertid fortalt at situasjonen kan endres raskt.
Da den nye smittebølgen kom i nordøst den siste uken, i Aragón og Catalonia, føk landet opp i 27,1 smittede per 100 000 innbygger tirsdag. Onsdag var det igjen økt, nå til 29.1. Det er himmelhøyt over det FHI godtar, og dermed går det mot at FHI fredag igjen advarer mot reiser til landet. Dermed endrer Spania fra grønn til rød farge.
Disse ligger dårligst an
Men Spania er ikke alene om å «leve farlig» som grønt land i Europa. Det europeiske smittevernbyrået, ECDC, følger situasjonen fra dag til dag.
På den oversikten viser det seg at flere land kan være i faresonen. Dette er de som har flere enn 10 smittede på ECDCs liste, og som i dag er grønne:
Belgia ligger per i dag på 17,3 smittede per 100 000 innbyggere, Østerrike har 14,3. Tsjekkia ligger på 14,4, England 14,2 mens Frankrike har 12,7. Polen ligger på 11,5 og Slovenia på 11,4.
På denne listen ligger Norge på 1,9 smittede, mens Sverige ligger håpløst an med 47,1. Danmark har 7,1 smittede.
Advarer mot fargeskifte
I en pressemelding som FHI har lagt ut advarer overlege ved instituttet, Are Stuwitz Berg, nordmenn mot at smittekartet for Europa raskt kan endre seg:
– Vi legger vekt på de generelle reiserådene. Alle bør vurdere om de skal reise, all reise vil kunne innebære en økt risiko for smitte og situasjonen dit du reiser kan endre seg raskt, sier Stuwitz Berg.
Hvis Spania endrer farge på fredag, får dette konsekvenser for de som kommer hjem fra tur i Spania fra midnatt fredag av:
– Det betyr at reisende fra Spania til Norge kan måtte gå i 10 dagers karantene ved hjemkomst når nye reiseråd presenteres fredag. Nordmenn som er på reise i de aktuelle områdene må følge lokale råd, og oppføre seg slik at de har minst mulig risiko for selv å bli smittet, sier Stuwitz Berg i FHI.
Advarer mot utreise
FHI minner om det generelle reiserådet fra UD som fortsatt råder nordmenn mot å reise til utlandet.
Overfor flysmart24 presiserer medievakten hos FHI at denne advarselen ikke bare gjelder de grønne landene på Europa-kartet som ble lagt frem for halvannen uke siden.
– Da uttaler overlege Berg seg om all reising til utlandet, inkludert grønne land i Norden, presiserer medievakten.
Dette betyr fargeskifte for reiseforsikringen
For reiseforsikringen vil et skifte fra grønn til rød ikke få noen konsekvenser, vel å merke så lenge utreisen har skjedd i grønn periode:
– Så lenge landet eller området er grønt ved utreise, vil reiseforsikringen gjelde som normalt på turen og omfatte sykdom, skader og tyveri. Da dekker vi også merkostnader til en eventuell evakuering hjem, hvis norske myndigheter beordrer dette. Dette gjelder også dersom du blir satt i lokal karantene, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland i Europeiske til flysmart24.
Han opplyser også at hvis man kjøper en reise når landet er grønt, men det blir rødt før avreise, vil selskapet dekke avbestilling.
– Kjøper du på rødt, får du ikke dekket avbestilling. Reiser du på rødt, er det på egen risiko, sier Handeland.
- LES OGSÅ: En stund til vi får oppleve dette igjen
- LES OGSÅ: Store bøter til turister som ankommer greske flyplasser
- LES OGSÅ: Bråk på Mallorca – nå truer aksjoner mot turistene
- LES OGSÅ: Når flyene skal lande må hovedgaten stenges