Nå kan det bli munnbind-krav på norske flyplasser

Det er betydelig flere reisende nå på Oslo Lufthavn enn i begynnelsen av korona-krisen. Bare den ene delen av avgangs-terminalen er åpen. Dette bildet ble tatt for bare noen dager siden. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Folkehelseinstituttet avviser ikke lenger at det kan bli innført påbud om å bruke munnbind når man oppholder seg på norske flyplasser. Både Sverige og Danmark har slikt påbud.

Til nå har FHI hatt den holdning at det ikke har vært aktuelt å innføre slikt påbud i Norge. FHI har ment at det er de generelle smittetiltakene på flyplassene som har vært viktigst, og at munnbind vil ha liten effekt.

Forpliktet til å følge

Dagens tiltak omfatter å holde avstand, ha god hånd- og hostehygiene og at personer som er syke holder seg hjemme.

Det er også utarbeidet en smittevern-veileder som flyplassene er forpliktet til å følge. Den går på krav om økt renhold samt fysisk avgrensinger for å hindre at reisende kommer for nære hverandre.

Nå åpner FHI imidlertid for at det kan komme en endret anbefaling når det gjelder munnbind. FHI skal innen 14. august komme med nye anbefalinger om bruk av ansiktsmaske for befolkningen. Da kan det komme munnbind-anbefaling for flyplassene.

På spørsmål fra flysmart24 avviser seksjonsleder Hanne Merete Eriksen-Volle ved Folkehelseinstituttet ikke et eventuelt påbud:

Avviser ikke

– Vi har bedt om og fått et oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet hvor de blant annet ber oss vurdere i hvilke situasjoner og under hvilke kriterier munnbindbruk kan være et effektivt tiltak, samt for hvilken type munnbind som kan være aktuelt å anbefale. Om det konkret vil gå på flyplasser eller ikke må vi få komme tilbake til, skriver hun i en epost.

Siste oppdatering fra Folkehelseinstituttet viser også at 51 prosent av de nye smittetilfellene her i landet skriver seg fra folk som har vært på reise i utlandet.

Så sent som lørdag oppsto det lange køer på Oslo Lufthavn fordi det kom langt flere passasjerer som skulle reise enn det flyplassen hadde beregnet. Dette skaper fort trengsel både ved innsjekk og i sikkerhetskontrollen, og gjør det vanskelig å sikre tilstrekkelig avstand mellom reisende.

Reisende reagerer

Både Danmark og Sverige har for lengst innført munnbindpåbud, som et tillegg til påbudet om å bruke beskyttelse også når man er om bord i flyene.

Flere passasjerer har kontaktet Avinor om dette, og påpekt paradokset at de kommer fra land med strenge maskepåbud som også gjelder på flyet til Norge. Så snart flyet har landet, tar folk av seg masken fordi det ikke lenger påstås å ha noen effekt – selv om folk kan bli stående tett på hverandre både ved bagasjebånd, i taxfree-butikken og i utgangen.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles