Stor smitteøkning – frykter ny nedstenging i feriefavoritt

Folk på Tenerife, her fra Los Cristians, opplever en kraftig smitte-økning. Foto: Ving

De populære ferieøyene i Atlanterhavet har frem til nå vært holdt frem som et av de områdene i Europa med minst smitte. I løpet av de par-tre siste ukene har situasjonen imidlertid endret seg dramatisk. Smitten på Kanariøyene har eksplodert, og særlig blant de unge.

Situasjonen har gjort at nordmannen Inge Bjart Torkildsen, som bor på den største av øyene – Tenerife – sier han frykter en ny nedstenging med strenge krav til isolasjon og innskrenking i bevegelsesfriheten.

Øker og øker

Bare på lørdag ble det registrert 273 nye smittede på øyene, og har nå jevnt over høyere tall enn noen gang under pandemien.

Situasjonen er nå slik: I slutten av juli hadde Kanariøyene bare 8 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Lørdag var dette tallet økt til 78 smittede. Det norske Folkehelseinstituttet setter 20 smittede per 100 000 innbyggere som grense for ikke å fraråde reise til et område.

Kanariøyene er med andre ord himmelhøyt over denne grensen. Det er blant unge smitten har eksplodert, og det på grunn av mye utagerende festligheter uten å ta smittevernet på alvor. 90 prosent av de nye smittede var under 30 år, skriver avisen Canarias7.

Verst på Gran Canaria

Aller verst er situasjonen på den mest populære øya for nordmenn, Gran Canaria. Her har sykehusene allerede gjort klart for å ta imot en stadig økende strøm covid-19 smittede, og har prioritert ned andre behov.

Norske Inge Bjart Torkildsen har bodd ni år i Los Cristianos på Tenerife. Nå har han reist til familien i Flekkefjord, og frykter at det er lenge til han kan reise tilbake til Kanariøya:

– Det blir stadig flere smittede på øyene, og vi merker myndighetenes tiltak også på Tenerife. Diskotekene er stengt, barer stenges. Det er også økende sosial uro i den lokale befolkningen, spesielt de som ikke har noen klare arbeidskontrakter, sier Torkildsen til flysmart24.

Han forteller at taxisjåføren til flyplassen var oppgitt over at alle turistene nå drar fra øya, og at han ikke regnet med at de vil komme tilbake. Torkildsen sier at alle frykter at det kan bli en ny nedstenging om kort tid, og at det snakkes mye om dette blant de fastboende.

Det er innført nye og strengere regler for hvor mange kunder det kan være på kafeer og restauranter, i tillegg til skjerpede krav om bruk av munnbind både inn og ute. Torkildsen sier at turismen stopper tilsynelatende av seg selv, siden folk ikke er så interessert i å sitte to uker i karantene når de kommer hjem:

– Nå prøver de først innstramninger på utelivet. Det ser ikke ut til å virke, når smittetallet er over tusen nye smittede i uken, sier han.

Ikke bare turist-smitte

I avisenens kommentarfelter blir det tilkjennegitt stor frykt for utviklingen, og mange minner om at det ikke er tilreisende turister – men fastboende som ikke overholder smittekravene – som er årsaken til den kraftige oppblomstringen man nå ser på Kanariøyene.

Andre etterlyser enda hardere bøter for de som bryter påleggene. I dag ert boten for ikke å bære ansiktsmaske på 100 euro – tilsvarer rundt 1 000 norske kroner. Noen ber om at bøtene for de som bryter karantene blir forhøyet på linje med det som Tyskland har innført – 25 000 euro, eller rundt en kvart million norske kroner.

– Dette er ute av kontroll, advarer øyas egne innbyggere.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles