Fem nye smitte-meldinger på en dag på fly i Norge

De fleste tilfellene der flyreisende har vært covid-19 positiv, har vært på fly til og fra Oslo Lufthavn. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Folkehelseinstituttet melder nå om flere nye tilfeller der covid-19 smittede passasjerer har reist med fly – innen Norge og til og fra Norge. PÅ litt over en uke har det dukket opp 12 nye tilfeller.

Fem av disse tilfellene ble registrert på én og samme dag, onsdag sist uke. Bl.a. var to av disse på Norwegian-fly, og ett på SAS-fly.

Som tidligere meldt i flysmart24 har FHI bestemt seg for å offentliggjøre alle registreringer av smitte på fly og kollektive transportmidler.

Meldingen om de nye tilfellene blir fortløpende lagt ut på en egen nettside der alle nye tilfeller blir gjort kjent for publikum etter hvert som de dukker opp.

Se etter symptomer

FHI gjør oppmerksom på at det ikke er nødvendig for folk som har reist med fly der det er registrert korona-smittede personer å gå i karantene.

Man blir derimot bedt om å se etter symptomer og ta kontakt med helsevesenet dersom de for eksempel får luftveisinfeksjoner. Bare de som har sittet i nærheten av en smittet person på fly, vil bli kontaktet av de som driver smittesporing.

Eget testsenter

På Oslo Lufthavn og på flyplassene i Sandefjord, Stavanger og Bergen er det nå åpnet egne testsenter for ankommende passasjerer fra utlandet.

Dette er et frivillig og gratis tilbud for de som ønsker å teste seg. De første resultatene fra disse sentrene forteller at av rundt 3 000 tester på Oslo Lufthavn, ble det bare oppdaget 10 positive prøver.

Kommuneoverlegen i vertskommunen for Oslo Lufthavn, Ullensaker, sier at det er stor spredning blant de som vil teste seg. Han mener også at de lave tallene for positive prøver viser at det er lite importsmitte blant de som kommer fra utlandet.

Det er flest norske statsborgere som tar testen, og rundt 15 prosent er utenlandske statsborgere. Det dreier seg både om turister og gjestearbeidere.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles