Glem alle reiseplaner – snart er hele Europa rødt

Tyskland og Berlin blir etter all sannsynlighet farget rødt på FHIs smittekart over Europa. Foto: Günter Steffen, Visit Berlin

Landene det er mulig å besøke i Europa, uten å måtte i karantene ved hjemkomsten, begynner etter hvert å bli få. Denne uken er to nye land ført opp på den etter hvert lange listen av røde land. Et tredje land er også i faresonen.

Det er Folkehelseinstituttet som har foreslått at både Tyskland og Liechtenstein går fra gult til rødt, på grunn av smitteutviklingen i de to landene. Dette har regjeringen så bestemt skal være det nye reiserådet, og det gjelder fra midnatt natt til lørdag.

På venteliste

I tillegg til de to aktuelle landene har smitte-hyppigheten i Slovenia steget raskt de siste ukene. Dersom Slovenia i løpet av de nærmeste dagene passerer terskelverdien, vil det blir gjort en ny vurdering hvor innføring av innreisekarantene vil bli anbefalt, skriver instituttet. Så langt har ikke dette skjedd.

Årsaken til at Tyskland og Liechtenstein har kommet på det røde kartet nå, forklarer FHI slik i en pressemelding tirsdag:

Artikkelen fortsetter under bildet:

Det er ikke mange gule flekker igjen på smittekartet til Folkehelseinstituttet etter at Tyskland og Liechtenstein nå er farget rødt. Kart: FHI

– Liechtenstein har det vært en betydelig smitteøkning de siste ukene, og landet ligger nå på 31,3. I Tyskland har det vært stigende insidens gjennom flere uker som omfatter økning i flere regioner. Per 23. august var denne passert 20 tilfeller per 100 000 innbyggere og, det er ventet at den vil stige de nærmeste dagene, skriver FHI.

Fast klokkeslett

De som kommer fra de aktuelle landene etter et visst klokkeslett, til nå har det vært ved midnatt natt til lørdag, må gjennom en 10 dagers karantene. De som reiser ut etter at landet har blitt rødt, dekkes heller ikke av reiseforsikringer i mange forsikringsselskap.

Fra før av er disse landene på Utenriksdepartementets liste over land som nordmenn frarådes å reise til, hvis det ikke er strengt nødvendig:

Andorra, Belgia, Bulgaria, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Kroatia, Kypros, Liechtenstein, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Spania, Storbritannia, Sveits, Tyskland, Tsjekkia, Østerrike og enkelte regioner i Danmark og Sverige. 

Med Tyskland og Liechtenstein som røde og Slovenia «på vent», gjenstår disse landene som da vil være gule:

Estland, Finland, Italia, Latvia, Litauen, Slovakia og Ungarn. Av disse har Italia stø kurs mot rødt, og har i dag 15,7 smittede per 100 000 innbyggere. Grensen til FHI er 20 smittede. Slovakia ligger ikke langt etter med sine 15, 1 smittede mens Litauen har 14,6 smittede.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles