Nordmenn som gjerne vil reise på ferietur til vinteren venter på at smittetallene for vinterens feriefavoritt skal gå ned. Etter en kraftig oppblomstring i august og begynnelsen av september på Kanariøyene, ser det ut til at toppen er passert. Nå går smittetallene ned.
Kanariøyene er nordmenns feriefavoritt nummer én og det i en særklasse i den kalde årstiden: Tre av fire som reiser på ferietur om vinteren, velger Kanariøyene. Og tre av fire igjen velger Gran Canaria. På Kanariøyene har smittetallene gått ned hele siste uken. Tirsdag var det 125 nye tilfeller, det laveste siden 18. august.
Smitten går ned
Samtidig er smitteaktiviteten fortsatt høy for Spania som helhet.
Både Spania og Kanariøyene er blodrøde på Folkehelseinstituttets smittekart for Europa. Det vil ta lang tid før grensen på 20 smittede per 100 000 innbyggere nås. Derfor må de som reiser nå, beregne 10 dagers karantene ved hjemkomst.
Nordmannen Bård Ove Myhr har i flere år bodd på Gran Canaria, og det i «den norske byen» Arguineguin på den solsikre sørvest-kysten av øya.
– Det jobbes veldig med å få smittetallene ned, og å få på plass rutiner for at man skal kunne oppholde seg her sikkert selv om det er smitte i samfunnet, sier Myhr til flysmart24.
Er klar til å reise
Det rykker i reisefoten til mange av de hundretusener av nordmenn som hvert år har besøkt øyene.
– Kundene våre elsker Kanariøyene. De er også opptatt av godt smittevern og vil gjerne reise så snart det ikke foreligger noen restriksjoner fra norske myndigheter, sier sjefen for Ving i Norge, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.
De første turene er satt opp i slutten av oktober, hvis reiserådet på det tidspunktet åpner for det. Sesongåpningen har allerede vært utsatt én gang.
I likhet med andre spanske feriemål har Kanariøyene fått langt færre utenlandske turister siden pandemien slo inn i midten av mars. Ikke bare nordmenn, men de store nasjonene som Storbritannia og Tyskland har også blitt borte.
Håper på endring
For øya kan dette beskrives med fem bokstaver: Krise. Det har ført til økt ledighet, som kan gi store sosiale problemer for befolkningen på øya.
Fremdeles, like før den viktige vintersesongen skal starte, er det Kanariøyene rødmerket i de fleste land, sammen med fastlandet Spania. Ikke alle land har like strenge smittekrav som Norge, derfor kan både briter og tyskere komme tilbake før nordmennene og andre skandinavere gjør det.
Myhr håper at situasjonen kan endre seg, og ser at øyas innbyggere tar situasjonen på alvor:
– Det er vel litt av forskjellen på Norge og Spania. I Spania oppfører man seg som om hvem som helst kan være smittet. I Norge oppfører man seg som om smitten stopper på grensen, sier Myhr.
Unge skapte smittehopp
Han sier at smittehoppet øyene fikk på sensommeren kan knyttes til de mange spanske ungdommer – unge voksne – som har vært på øya og feriert og festet.
– Ferien var over for en måned siden og det ble innført tiltak og nå begynner man å se at kurven flater ut, sier han.
Smittetallene for sørsiden av øya – det klart mest populære området for nordmenn – er langt mer moderate enn den oppblomstringen man har sett i hovedstaden Las Palmas.
– Vi får håpe at tallene går riktig vei, og at vintersesongen er berget og at flere nordmenn synes det er ok å komme ned hit. Jeg tror ikke smittetallene er problemet for folk flest, men at man er frarådet å reise av myndighetene, og at det er begrensninger på reiseforsikringene, sier Myhr.
Tryggere enn i Norge
Han sier at mange nordmenn som kommer til øya sier de føler seg tryggere her enn i Norge, på grunn av de de smitte-tiltakene som gjøres på Kanariøyene.
Når det gjelder forsikring har kanariske myndigheter gått ut med en egen forsikring for alle besøkende som skal dekke covid-19 skader, som de norske reiseforsikringene ikke dekker.
Ving har utsatt oppstarten av vintersesongen til slutten av oktober, og Zachrisson sier at selskapet som alltid følger de retningslinjene og reiserådene som gjelder til enhver tid.
Det nordiske konsernet har vært i diskusjon med kanariske turistmyndigheter om kommende vinter, og hun sier at Vings forretningsgrunnlag gir selskapet en egen styrke:
– Vi i Ving har våre egne fly, egen transferbusser og egne hotell. Det betyr at vi kan tilby en stor grad av trygghet for våre gjester gjennom hele ferien, mener Zachrisson.