Den norske gullruten har mistet åtte av ti reisende

SAS og Norwegian fløy mellom Oslo og København med ofte fulle fly. Det var før korona-krisen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

En gang var denne ruten selve gullegget i skandinavisk luftfart, med fulle fly som sikret flyselskapene store overskudd gjennom gjennom mange år. I dag er det den flyruten som korona-krisen har herjet mest med: Åtte av ti reisende har forsvunnet.

Dette viser trafikkstatistikk som Avinor har utarbeidet for flysmart24.

Ruten det gjelder er mellom Oslo og København. I perioden mars til og med august i fjor hadde denne forbindelsen 762 000 reisende. I akkurat samme periode i år, etter at pandemien slo til, har antall reisende i disse seks månedene falt til 154 100.

Noen få avganger

Det er er en tilbakegang på hele 80 prosent. Ingen annen rute, av de 10 største ut fra Oslo Lufthavn, har en tilsvarende tilbakegang. Både SAS og Norwegian trafikkerer denne forbindelsen stadig, men med bare en håndfull rundturer om dagen.

Korona-pandemien har også slått knallhardt til mot de andre rutene som var helt i toppen for landets hovedflyplass.:

Oslo – Trondheim er stadig den største ruten, og hadde i mars – august i fjor litt over 1 million reisende. I den samme perioden i år har passasjer-tallet falt til 328 000, men den holder så vidt posisjonen som landets største rute.

Den største konkurrenten er ruten Oslo – Bergen, som har falt fra 990 000 til 318 000. Som tilfellet med Trondheim-ruten tilsvarer dette en tilbakegang på 68 prosent.

De største taperne

Hele listen over 10 på topp-forbindelsene fra Gardermoen er slik, og viser korona-krisen for luftfarten i Norge slik den virkelig er:

Rutene mellom Oslo og Trondheim, Bergen og Stavanger er stadig de tre mest trafikkerte rutene, og har alle sammen en tilbakegang på 68 prosent i den aktuelle perioden.

Gardermoen – Værnes gikk ned fra 1 mill. reisende til 328 000, mens ruten fra Gardermoen til Flesland sant fra 990 000 til 318 000, og Sola-forbindelsen fra 833 000 til 265 000 reisende.

Deretter følger Oslo – Tromsø, Oslo – Bodø, Oslo – København, Oslo – Harstad/Narvik, Bergen – Stavanger, Oslo – Ålesund og Bergen – Trondheim.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles