Nord-Koreas flyselskap får mye skryt fra de reisende

De fleste av flyene til nordkoreanske Air Koryo har forbud mot å lande på flyplass in EU. Dette er et russiskbygd Ilyushin. Foto: Reinhard Zinabold

Det er ikke mange forunt å ha fløyet med Air Koryo, det statlige flyselskapet i diktaturet Nord-Korea. Det lukkede landet, som styres av Kim Jong-un, slipper få inn. Flyselskapets flåte av stort sett tilårskommet russisk materiell virker ikke å være av det mest innbydende slaget.

Der tar vi i så fall grundig feil. Gjestene er fornøyde. De skryter både av ansattes service, komforten og serveringen om bord. Selskapet var i sin tid det enste av verdens passasjerfly-selskap som hadde bare én stjerne i rankingen til analysebyrået Skytrax. Nå er vurderingen borte, og selskapet står oppført som «ikke vurdert.»

Stjerner i fleng

Derimot mangler det ikke på omtale av selskapet på Skytrax’ hjemmeside fra passasjerer som har reist med selskapet de senere årene. Over 50 i tallet. Her blir det også gitt stjerner for hvor fornøyd passasjerene er:

Maten får tre av fem stjerner mens både setekomfort, stabens serviceinnstilling og billettprisen får fire av fem stjerner. På underholdningstilbudet om bord blir derimot ikke mer enn to stjerner. I snitt? Over 3,4. Det er samme antall stjerner som bl.a. SAS, Icelandair, American Airlines, Delta Air Lines og TAP Portugal.

«Setene var litt smale, men greit for en flytur på rundt en time og ti minutter. Kabinpersonalet var vennlig. Sandwich, limonader og vann ble levert gratis. Utmerket opplevelse,» skriver en tysk passasjer som reiste fra Nord-Koreas hovedstad Pyongyang til Vladivostok.

Ingen forskjell

En annen passasjer, som bor i Thailand, er ikke mindre fornøyd: – Å sammenligne en intern europeisk flytur på 2 timer og denne flyturen er praktisk talt ingen forskjell. Rene fly, hyggelige flyvertinner, punktlig, enkel mat, god og oppmerksom service, en normal standard, skriver vedkommende.

En mann fra Storbritannia, som i likhet med de andre også fløy økonomiklasse, har denne betraktningen etter en flyvning fra Pyongyang til Beijing: – Det er kanskje ikke det mest luksuriøse flyselskapet, men servicen på en kort distanse er bedre enn europeiske eller amerikanske flyselskaper jeg har brukt på samme avstand, skriver vedkommende.

Tar selskapet i forsvar

En reisende fra Midtøsten tar også selskapet i forsvar: -Tupolev-flyet er like behagelig som mange som flyr rundt i USA. Innsjekkingsopplevelsen var rask i Beijing og Pyongyang. Mannskapet var vennlig og smilende under flyturen. «Burgeren» var ganske velsmakende, og jeg fikk en øl med den. Bagasje raskt levert i begge ender, oppsummerer vedkommende.

En av de få negative anmeldelsene kommer fra en nordmann, som fløy tur/retur Beijing – Pyongyang. Han skal ikke opp et Tuplov-fly igjen, forsikrer han: – Interessant fly og veldig sannsynlig første og siste gang jeg flyr et russiskbygd fly. Jeg er glad for at det hele gikk bra, skriver han.

Stort sett hele Air Koryo har flyveforbud i EU. Hvert år oppdaterer europeiske luftfartsmyndigheter en liste over selskaper og land som ikke får operere innenfor EU, og på den listen står det nord-koreanske selskapet oppført på forbudslisten under «Annex B.»

– Selskap og land som er innført i Annex B er ikke utestengt fra EU i sin helhet, men restriksjonene har visse unntak. For Air Koryo så er to fly av typen TU-204 unntatt fra restriksjonene, dette medfører at deres fartøy med registreringsmerke P-632 og P-633 i prinsippet vil kunne fly til Europa, opplyser Hanne Risa til flysmart24. Hun er kommunikasjonsrådgiver i det norske Luftfartstilsynet.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles