Varsler reise-rush når korona-vaksinen er klar

Reisebyrå-direktør tror en vaksine mot korona vil utløse stor reisevirksomhet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den oppdemmede reiselysten blant nordmenn er så stor at vi kommer til å bli vitne til en skikkelig ketchup-effekt så snart en godkjent covid-19 vaksine er på markedet. Det tror norsk reisebyrå-topp.

Som alle andre i bransjen har Berg-Hansen konsernet merket et kraftig fall i reiseaktiviteten siden 12. mars, både blant fritids- og jobbreisende. Det er en situasjon det vil inntre en forandring i når en vaksine mot korona er på plass, tror kommunikasjonsdirektør Anette Malthun Koefoed:

Folk avventer

– Vi opplever at reiselysten er der, men folk avventer bestillinger for neste år i stor grad. Mye av dette skyldes at flyselskapene har vært trege på å refundere flybilletter og derfor avventer folk også bestillinger fremover, sier Mathun Koefoed til flysmart24.

Hun har følgende «langtidsvarsel» klar for reisemarkedet:

– Vi forventer en skikkelig ketchup-effekt både innenfor gruppeturer til utlandet og privatreiser når en vaksine er på plass, sier hun.

Feriereiser først

Konsernet er det største byrået for jobbreisende i Norge, men har også en egen fritidsreise-avdeling. Malthun Koefoed tror det er på feriereiser at markedet kommer til å løsne først når en vaksine gjør det trygt å reise igjen:

«Utsetter reiser i ren frykt»

Anette Malthun Koefoed. Foto: Berg-Hansen

– Ja, det vil i stor grad påvirke privatreisende. Når man først kan reise, vil mange dra av gårde. Det gjelder både folk som ønsker en etterlengtet reise til sine feriehus eller leilighet, eller folk som lengter etter sol og varme. Vi opplever at reiselysten er stor – og at den også nå øker blant folk som vanligvis ikke reiser så mye, sier hun.

Bare venter

En annen stor kundegruppe som bare venter på å kunne komme av gårde, er de som skal reise på fellesturer.

– Det kan være alt fra kick off, belønningsturer og samlinger bedrifter har til utlandet. Mange har nå utsatt dette fra i år til neste år. Så fort en vaksine er på plass, vil vi merke en stor effekt her på alle som bare sitter å venter på å få gjennomført dette. Tenk alle turene som er utsatt fra i år, sier Malthun Koefoed.

Styres av frykt

Også på jobbreisemarkedet er det store problemer for de som har et reisebehov innenfor de restriksjoner som kommer fra myndighetene.

– Spesielt jobber vi med gruppen av kunder som kan reise eller møtes, men som ikke tør på grunn av signaleffekten. Vi opplever at mye utsettes til neste år og rett og slett styres av ren frykt. Vi er med dette bekymret for den langsiktige effekten dette kan ha på norsk næringsliv. Da tenker jeg på hele det norske næringslivet og ikke bare reisebransjen, sier Malthun Koefoed.