Mistet halve ferien – krevde alle pengene tilbake

RIU Vistamar-ferien ble avbrutt av korona-alarmen. Det reagerte det norske reisefølget på. Foto: TUI

Det norske reisefølget mistet halve ferieoppholdet på Gran Canaria på grunn av korona-utbruddet. Det ble innført akutte reiserestriksjoner over hele Europa. Dette tvang TUI til å fremskynde alle gjestenes hjemreiser, også fordi landene de oppholdt seg i ble stengt ned.

Dette rammet også det norske paret, som ble innvilget et avslag på over halve prisen, 17 500 kroner, fra reiseselskapet for dette. Det var de ikke fornøyd med og forlangte prisen for hele ferien – 35 000 kroner – tilbake.

Får være grenser

Nå har saken vært behandlet i Transportklagenemnda for pakkereiser. Den gir TUI medhold i at det får være grenser for hva som er rimelig å kreve etter en situasjon som reiseselskapet umulig kan stilles ansvarlig for. Nemnda avviser kravet.

Paret reiste til RIU Vistamar i Puerto Rico den 12. mars, den samme ettermiddagen som regjeringen stengte ned Norge. To dager senere kom reiserådet fra UD som advarte mot alle reiser ut av Norge, og der myndighetene ba nordmenn i utlandet om å komme hjem.

Derfor ga TUI beskjed til alle sine gjester om at hjemreisen ville bli fremskyndet, og for det aktuelle reisefølget skjedde dette sju dager før de egentlig skulle avslutte ferien. Da hadde også spanske myndigheter besluttet å stenge ned på grunn av den akutte smitte-situasjonen.

Fikk penger tilbake

I og med at gjestene reiste hjem tidligere enn planlagt har TUI besluttet å refundere 17 500 kroner for 7 døgn frem til den planlagte hjemreisedatoen 26. mars. Dette mente gjestene, som ordnet seg hjemtransport selv, ikke var godt nok.

Når nemnda avviser kravet om full tilbakebetaling baserer den det på at korona-situasjonen var en hindring utenfor arrangørens kontroll, og at det ikke gir rett til full tilbakebetaling av reisens kostnad.

– TUI har allerede refundert 17 562 kroner for de dagene klager ikke var på reisemålet. Nemnda kan ikke se at det er grunnlag for å anbefale ytterligere prisavslag, skriver den i sitt vedtak.