Mange reiser til røde land – karantene skremmer ikke

Emirates kan komme til å doble antall avganger fra Oslo på grunn av økt reising, sier Norge-sjef Terje Grue. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Selv om mange land er farget rødt til smitte-kartet til norske helsemyndigheter, er det mange som likevel reiser til disse landene. Trafikken har blitt så stor at flyselskapet Emirates nå øker antall avganger fra Oslo. Selskapet kan komme til å doble trafikken i løpet av senhøsten.

– Det kan virke som om ingen nordmenn lenger reiser ut av landet, fordi mange land er blitt røde på grunn av smitte-økning. Men noen av de som likevel reiser har ikke et valg. De må dra på jobbreiser. Andre igjen drar på ferietur og tar karantene ved hjemkomst, sier Norge-sjefen for Emirates, Terje Grue, til flysmart24.

Merker økt etterspørsel

Etter at alle selskapets fly ble satt på bakken 26. mars på grunn av den globale kollapsen i verdens flytrafikk, ble også den populære ruten mellom Oslo Lufthavn og Dubai innstilt.

Slik var det frem til 4. august, da selskapet kom tilbake med to ukentlige avganger. Fra 1. oktober øker dette til tre. Grue sier at hvis etterspørselen viser fortsatt vekst vil selskapet sette inn en fjerde avgang i løpet av senhøsten.

– Det er jo ikke snakk om de passasjer-mengdene som vi hadde i tiden før pandemien. Likevel har vi et belegg nå om dagen som forsvarer at vi nå øker antall avganger. I tillegg har vi en betydelig inntekt fra frakt av fisk, skalldyr, samt olje- og medisinsk utstyr. Alt dette gjør at det vil være fornuftig å øke satsingen på Gardermoen nå, sier Grue.

Merket Beirut-eksplosjonen

Norge-sjefen sier at de mange som må ut på arbeidsreiser har innkalkulert at de møter smittevern-tiltak både på reisemålet og ved hjemkomst.

– Det er forretningsfolk som som må pleie sine internasjonale kontakter selv om det er korona-pandemi aldri så mye. Det er andre nødvendige reiser som bl.a. skip som bytter mannskap, og personer i det internasjonale hjelpeapparatet som må reise. Vi så et tydelig oppsving i reisingen da vi hadde den store eksplosjonen i Beirut. Folk fløy via Dubai. Ikke fordi det var raskeste rute, men fordi det var en av de få mulighetene som var åpne, forteller Grue.

Så er det en ikke ubetydelig gruppe nordmenn som velger å reise til Dubai på ferie. Dette gjør de med en forsikring som dekker alt annet enn covid-19 skader og selv om de vet at reisen innebærer ti dagers karantene når de kommer hjem.

– Det dreier seg ofte om godt voksne nordmenn som ikke lenger har barn på slep, og som ikke bryr seg om at de må i karantene ved hjemkomst. De er ute etter sol og varme, og mer stabilt godt vær enn det vi kan tilby i Europa. De bryr seg heller ikke om at de også må vise en negativ korona-test som ikke er eldre enn 96 timer når de sjekker inn for å slippe inn i Dubai, sier Grue.

Forstår reaksjoner

Han sier at han kan forstå at noen reagerer på at nordmenn velger å reise til land utenfor Europa, fordi smittesituasjonen der er mer uoversiktlig enn i vår egen del av verden. Men Grue sier at selskapet forholder seg til de regler som er bestemt av myndighetene i Dubai og Norge.

– Det er ikke vår oppgave å granske hensikten med folks reiser. Vi dekker et behov i markedet, og så får det være opp til den enkelte hvilke reiser de vil foreta. Vi har strenge smitteverntiltak om bord på flyene. Dessuten har vi en egen forsikring som dekker medisinske utgifter og utgifter til karanteneopphold, hvis de får påvist korona-smitte på reisen. Det gir en ekstra trygghet og er inkludert i billettprisen, sier Grue.

Flyselskapet benytter seg av en av de store passasjerflytypene som fins i markedet, en Boeing 777, på ruten mellom Dubai og Oslo. Den kan ta opptil 360 passasjerer.

Etter at selskapet gjenopptok sine avganger etter korona-stansen, har belegget ifølge Grue vært voksende.

Service nesten som normalt

– Vi opplever selvsagt, som alle andre flyselskap, at det er mer glissent enn før både i økonomiklassen og på business- og første klasse. Vi har innført strenge smittevern-tiltak, men klarer likevel å by på en service om bord som ikke står så veldig tilbake for det vi hadde før smitten kom. Det betyr at vi fortsatt serverer to måltider på turen østover, inkludert varm mat, til alle reisende på alle våre avganger fra Oslo, sier Grue.

På Worldometers.info sin oversikt går det frem at De arabiske Emirater, som Dubai er en del av, har hatt 71 500 smittetilfeller, og 380 dødsfall. Et land som Nederland, for eksempel, har også hatt samme antall smittede men her har 6 200 mennesker dødd av covid-19 viruset.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles