Smitte-faren er minst på disse setene i flyene

Faren for å bli smittet på fly er liten, og sitter du ved vinduet er faren aller minst. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange flyreisende frykter å bli utsatt for korona-smitte når de skal oppholde seg i en trang kabin og tett på andre medreisende. Nå viser det seg at man kan redusere faren for å bli smittet ved å velge de riktige setene om bord.

Det er professor i statistikk ved Massachusetts Institute of Technology, Arnold Barnett, som leverer de nye opplysningene. Dette støtter opp om vurderinger som Folkehelseinstituttet i Norge har gjort.

Som flysmart24 har meldt tidligere har han beregnet at faren for å bli utsatt for korona-smitte på en 2 timer lang flytur en 1 til 4 300. Det vil konkret si at flyet må frakte 4 300 passasjerer før én risikerer å bli covid-19 smittet.

Enda sikrere

Nå har Barnett også sett på om det fins muligheter for å redusere smitterisikoen ytterligere. Han konkluderer ifølge CNN med at hvis man sørger for å sikre seg vindus-seter om bord, vil man bli minst eksponert for smittefare.

Her hviler Barnett seg på det åpenbare faktum at de som sitter ved midtgangen vil ha flere mennesker rundt seg, og sitte nærmere andre reisende som beveger seg i midtgangen. Vindussetene er derfor ifølge Barnett statistisk sett være de tryggeste, selv om det ikke dreier seg om noen stor forskjell.

Hos Folkehelseinstituttet (FHI) sier seniorforsker Umaer Naseer at FHI vurderer smitterisikoen på fly som liten:

Begrenset kontakt

– Det ser ikke ut til at det er hyppig smitte av covid-19 på flyreiser, og det er ikke sikker dokumentasjon på slik smitte. I fly er det mulig å begrense kontakten mellom passasjerer, og under selve reisen er det lite bevegelse i kabinen, sier Naseer til flysmart24.

Han sier at med økt reiseaktivitet, også internasjonalt, mottar FHI flere meldinger om passasjerer som kan ha vært smittsomme på flyreisen.

– Da gjøres det en grundig kartlegging og smittesporing for å komme i kontakt med de som har vært nærkontakter under reisen. Ved påvist covid-19 etter fullført reise er det ikke være mulig å skille mellom smitte som kan ha oppstått før eller under flyreisen, sier Naseer.

Går ut med opplysninger

Luften om bord i fly blir skiftet ut hyppig, og utluftingen blir sammenlignet med hva man finner på f. eks. en operasjonssentral på sykehus. Moderne fly er utstyrt med effektive HEPA-filter som renser luften. Disse fjerner minst 99.99% av bakterier og virus, ifølge smitteksperter.

Folkehelseinstituttet har besluttet å offentliggjøre alle tilfeller der covid-19 smittede personer har reist med fly innen, til og fra Norge. Opplysningene ligger åpent tilgjengelig på en egen nettside.

Instituttet gjør oppmerksom på at det ikke er nødvendig for noen å gå i karantene dersom de har vært med på en av de aktuelle flyturene.

Dette skjer ved smitte

-På reiser med plassreservasjon blir passasjerer som har sittet i nærheten av en person med bekreftet smitte kontaktet direkte av lokale helsemyndigheter. Disse passasjerene blir informert om videre oppfølging i forbindelse med smittesporing, skriver FHI. 

Et ytterligere tiltak for å avdekke og spore covid-19 smitte på fly har kommet etter at det på flere flyplasser har blitt åpnet et eget testsenter for ankommende passasjerer fra utlandet. Dette er et frivillig og gratis tilbud for de som ønsker å teste seg.

Dette tilbudet fins på Oslo Lufthavn Gardermoen, Sandefjord Lufthavn Torp, Bergen Lufthavn Flesland samt en mobil enhet på Bodø Lufthavn.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles