Har flyforbud – nå legger selskapet ned i Norge

Snipp, snapp, snute for Pakistan International Airlines i Norge. Selskapet legger ned sin aktivitet her i landet. Foto: Airbus

Det vakte oppsikt over hele verden da det før sommeren ble kjent at det nasjonale flyselskapet i Pakistan hadde benyttet seg av piloter som ikke hadde flysertifikat.

Ikke lenge etter denne avsløringen innførte EU flyforbud for selskapet – Pakistan International Airlines (PIS) – frem til nyttår. Siden Norge er en del av det europeiske luftfartssamarbeidet, gjelder flyforbudet også her i landet.

Ansatte hjemkalt

Nå er det klart at selskapet legger ned i Oslo, sammen med en rekke andre europeiske byer, melder det danske flynettstedet Check-in.dk. (Bak betalingsmur.)

Selskapet har hatt rute til Oslo fra Lahore og Islamabad. Rutene ble stanset i forbindelse med korona-krisen, men skulle komme tilbake. Selskapet er rammet av en økonomisk krise som følge av korona-pandemien og flyforbudet.

I tillegg til Oslo legger selskapet ned stasjonene i København, Milano og Barcelona. Mannskapene på alle disse stedene er hjemkalt.

De som håndterer ruteplanleggingen i Norge opplyser til flysmart24 fredag at de ikke har fått beskjed om at PIA skal legge ned flyvningene, kun representasjonen i Oslo.

Skandalen kjent

Det var i slutten av juni at skandalen rundt det pakistanske selskapet ble kjent. Etter en flyulykke i Karachi, der et av selskapets fly havarerte midt i et boligområde, ble det kjent at pilotene ikke var oppmerksomme nok. De var mer opptatt av å snakke om korona-pandemien enn den forestående landingen.

Granskingen avdekket en omfattende juks med flysertifikater i landet. Det ble oppdaget at mange piloter ikke hadde tatt flysertifikatet selv, men hadde fått andre til å steppe inn og ta prøver for dem.

Kilder som kjenner metodene sier at det kan dreie seg om personer som har ferdighet til å fly, men som mangler den tekniske kunnskapen som kreves. Derfor har de fått andre til å ta eksamen for seg.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles