Dårlig nytt for alle som savner Syden-ferien

Sjefen for Lopesan-hotellene tror det vil gå mange år før Syden-ferien er slik vi kjente den før korona-pandemien. Her fra Meloneras på Gran Canaria. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den spanske hotellgiganten Lopesan kommer med svært dårlig nytt for alle som savner Syden-ferien, slik den var før korona-pandemien.

– Vi vil ikke kunne se en full gjenoppretting av turismen og økonomien før om fem til sju år, sier hotellkonsernets sjef.

Sentral aktør

Det er i et intervju med den spanske storavisen El Pais at Francisco López, administrerende direktør i Lopesan, kommer med meldingen alle ivrige Syden-turister ikke vil høre.

Lopesan er en av de mest sentrale aktørene i spansk turisme, og velkjent for norske solturister. Det er en av de 10 største hotellkjedene i landet. På Kanariøyene hadde det alene nesten en halv million gjester i fjor.

Har stengt

López forteller at kjeden allerede har stengt fire hoteller på Kanariøyene, men at flere vil bli stengt de kommende ukene om ikke situasjonen tar seg opp raskt.

Han sier at konsernet taper penger på å holde de resterende hotellene åpne, men at de ikke kan stenge fordi det da ikke vil være hotellrom tilgjengelig for salg.

– Hvis ingenting er åpent kan ikke salget aktiveres, flyseter vil ikke fylles, og følgelig ville vi aldri åpne. Vi må gjøre en innsats, sier han, og mener turiststedene må bruke tiden nå til å skape bedre kvalitet i sine tilbud både når det gjelder hoteller, butikker og restauranter. Han nevner området Melonras på Gran Canaria som et eksempel på standard.

Vanskelig

López sier at det er umulig å spå hvordan utviklingen fremover vil bli.

– Vi vet ikke ikke en gang hva som vil skje i oktober. I dag er det ingen aktivitet. Å oppleve turistår som 2017 vil bli vanskelig. Det vil ta tid å gjenopprette turistkrisen og økonomien. Jeg tror ikke vi vil se det før om fem eller sju år, sier López.

Han mener turistøyene i Atlanterhavet bør satse på å ruste opp et kvalitetstilbud både på hoteller, butikker og restauranter. Han nevner konkret området Meloneras på Gran Canaria, som har mange 5-stjerners hoteller, som et eksempel.