Kjempeflyet skal erstatte verdens største flykjendis

Boeing 777X-flyet kom endelig på vingene for første gang forrige helg. Siden har det blitt flere turer. Flyet skal erstatte legendariske Boeing 747 Jumbojet. Foto: Boeing

Da dette flyet tok av for første gang sist lørdag, betydde det samtidig at tiden for alvor begynner å renne ut for flylegenden Boeing 747 Jumbojet.

Hos British Airways (BA) er det klart at verdens største fly med to motorer, som så langt blir kalt Boeing 777X, skal avløse selskapets aldrende Jumboer.

Det innebærer at nok et flyselskap faser ut verdens mest kjente flytype. Det store flyet med kuppelen foran på flykroppen er kjent som Jumbojet’en for de fleste. BA har bestilt 18 fly av dens arvtaker, mens Lufthansa skal ha 20.

Gratulasjon fra konkurrent

Det var knyttet enorm spenning til Boeing 777X-flyets aller første flytur sist lørdag, etter mange års utviklingsarbeid og et halvt år forsinkelse på grunn av motortrøbbel. Den skjedde etter at to forsøk tidligere var blitt avlyst.

Artikkelen fortsetter under bildet

Vingetuppene på en Boeing 777x kan vippes opp når det skal inn til gate. Foto: Boeing

Flyet var i luften i 3 timer og 51 minutter før det landet igjen på Boeing airfield. Da sto Boeing-ansatte rundt flyplassen og klappet for den enorme maskinen, som også er verdens lengste med sine 77 meter. Dens konkurrent, Airbus A350, er opptil 74 meter.

Det nye langdistanseflyet vil ha en kapasitet på opptil 426 seter i en to-klasse innredning. Spektakulært er det at den ytterste delen av vingene kan foldes sammen etter landing. Dette for å gjøre manøvreringen av flyet inn til terminalen enklere.