Omgår maskepåbud på fly på en helt spesiell måte

Dette flyselskapet lar ikke lenger folk spise og drikke så lenge de vil om bord i flyene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange amerikanske flypassasjerer misliker sterkt kravet om at de må ha på munnbind under hele flyturen. Så intens er motstanden hos enkelte at de bruker ethvert smutthull for å omgå påbudet. Nå har United Airlines stengt et av dem.

Alle de store selskapene har i lang tid nå hatt et obligatorisk munnbind-krav. Det skal brukes både før ombordstigning, under reisen og etter at folk har forlatt flyene. De som nekter å følge pålegget, får ikke være med flyet. I enkelte tilfeller blir reisende, som har nektet, blitt svartelistet og får ikke sette sine ben om bord i flyene så lenge korona-situasjonen varer.

Utnytter

Det er bare én situasjon der krav er frafalt, det er når reisende skal drikke og spise. Da får de lov til å ta det av. Men det har noen utnyttet til de grader at de har spist og drukket så å si hele turen, skriver nettstedet The Points Guy.

Bespisningen har gjort at de kabinansatte vanskelig har kunnet gripe inn overfor de som har utnyttet dette smutthullet.

Men nå er det slutt. United har laget en bestemmelse som gjør at uavlatelig drikking og spising ikke lenger er akseptert.

Nå får reisende beskjed om at de kan ta av masken en kort stund mens de spiser og drikker. Så skal den umiddelbart på igjen så snart de er ferdige, heter det i selskapets ferske bestemmelser.

– De aller fleste av våre kunder overholder retningslinjene for ansiktsdekning, sier et talsmann for selskapet. Selskapet ser de nye reglene som sikkerhetstiltak.

Opp til selskapene

I USA er det ikke noe føderalt vedtak om munnbind-påbud, dette er opp til hvert enkelt selskap. De tre store har imidlertid samme regel.

Hos alliansepartneren SAS har ikke munnbind vært et problem i det hele tatt, sier pressesjef John Eckhoff til flysmart24:

– Folk respekterer påbudet, og det har de gjort fra dag én, sier han. Det har heller ikke vært episoder av noe slag på selskapets fly på grunn av påbudet.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles