Rotet bort passasjerens flybillett – det straffet seg

Den reisende skulle starte turen med det spanske flyselskapet Iberia. Selskapet hadde rute fra Oslo til Madrid flere ganger i uken. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Da den norske kvinnen troppet opp på Oslo Lufthavn for å reise til Madrid og videre til Sør-Amerika, ble hun lang i masken: I innsjekkingen kunne de ansatte ikke finne igjen billettene hun hadde kjøpt og betalt for.

De ga henne bare én mulighet til å komme med flyet:

Hun ble tvunget til i hui og hast å kjøpe seg helt nye billetter. Hun skulle reise til Quito i Equador. Det akutte og høyst ufrivillige billettkjøpet på Gardermoen kostet henne den nette sum av 17 000 kroner.

Måtte punge ut ekstra

Nå har hendelsen vært behandlet av Transportklagenemnda for flyreiser, og den gir flyselskapene ansvaret for å ha rotet bort billetten, og kvinnen får full oppreisning:

Hun får ikke bare 6 000 kroner i erstatning for å ha blitt avvist i innsjekkingen, men hun får dessuten også tilbake alt hun måtte betale ekstra på flyplassen for å komme med flyet.

Situasjonen kan ha oppstått i forbindelse med at flyselskapet før avgang utførte det som blir omtalt som en «ufrivillig ruteendring for flyvningen.»

Ser bort fra argument

Nemda legger all skyld på de tre selskapene som var involvert i dette så mislykkede reiseopplegget. Det gjelder flyselskapene Iberia og LATAM, og det norske studentreiseselskapet Kilroy.

I tillegg til erstatningen må flyselskapet betale tilbake nesten 12 000 kroner, som merkostnadene for ny flybillett kom på.

Iberia mente på sin side at kunden ikke var berettiget til erstatningen fordi det kun skal gis til reisende som blir nektet å reise fordi det er fullt. På den aktuelle flyvningen var det ledige seter.

Dette argumentet har klagenemnda sett helt bort fra:

– Hvem som i dette tilfellet har begått feilen, er et forhold mellom Iberia Airlines, LATAM og Kilroy. Klager skal holdes utenfor denne prosessen, slår nemnda fast.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles