Håpet ute for feriereiser til nordmenns vinter-favoritt

Det er svært mørkt ut for nordmenns mulighet til å dra på chartertur til Gran Canaria og de andre Kanariøyene kommende vinter. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Helseminister Bent Høie (H) har nå slukket det siste håpet om å kunne reise til nordmenns ferie-favoritter kommende vinter.

Det er konsekvensen av at norske helsemyndigheter ikke kommer til å innføre regionale reiseråd for land utenfor Norden.

EU har anbefalt landene å gjøre nettopp dette. Det ville i så fall kunne ha åpnet for at nordmenn kunne reise til Kanariøyene denne vinteren uten å måtte i 10 dagers karantene ved retur.

Bedre smittetall

Øygruppen har langt lavere smittetall enn resten av Spania. Andre EU-land, som har regionale reiseråd, har allerede åpnet for reiser dit.

Den muligheten er nå borte for nordmenn. Høies nei betyr at nordmenn må avvente at Spania som land skal komme ned på gult nivå.

Det kan ta svært lang tid. Selv om Spania ikke lenger er i smittetoppen i Europa, vil det ta måneder å faller fra dagens nivå på 602 smittede per 100 000 innbyggere til Folkehelseinstituttets nye krav på 25 smittede, for å kunne gjøre landet gult. Kanariøyene samlet har 82 smittede, dette tallet har vært synkende den siste tiden.

De som reiser til Kanariøyene tross karantene-kravet ved retur er heller ikke er sikret normal reiseforsikringsdekning. Også Apollo Reiser har avlyst sine turer til øyene, frem til midt av februar.

Får konsekvenser

Hos landets største pakkereise-arrangør, Ving, er Norge-sjef Mari-Anne Zachrisson svært skuffet over regjeringens nei til å følge EU-rådet. Det kan nå vise seg å få store konsekvenser for Syden-trafikken de nærmeste månedene:

– Vi håpet at regjeringen ville følge EUs råd om å innføre regionale reiseråd utenfor Norden. Vi har stor respekt for våre norske reiseråd og ser at det nå ser mørkt ut for resten av vintersesongen, sier Zachrisson til flysmart24.

Ving har lagt opp til å kunne starte vintersesongen med reiser til Gran Canaria og Tenerife forsinket fra februar. Det var imidlertid avhengig av at regionale reiseråd til Kanariøyene kunne åpne for dette, selv om resten av Spania er rødt område med høyere smittetall.

Håper på annen løsning

Nå håper hun at det fins et alternativ til regionale reiseråd:

– Vi planlegger å fly vårt eget flyselskap Sunclass Airlines fra og med februar 2021 til Kanariøyene som i dag har ett smittetall langt, langt under Spanias. Jeg håper at regjeringen kan velge å se på en mer geografisk avgrensning. En vurdering for øyer og øygrupper, hvis de ikke vil vurdere generelle regionale reiseråd, sier Zachrisson.

Det er det også stor usikkerhet om. Helseminister Høie mener at det trengs klarere datagrunnlag for å gjøre om på dagens praksis med å vurdere hele land utenom Norden:

Ikke sikre nok

– Vi ønsker et klarere bilde av dette og avventer erfaringer fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) og hvordan andre land velger å forholde seg til dette, før vi tar stilling til om vi følger EUs rådsanbefaling her. Det blir altså ingen endring nå på regioner i EØS-området utover Norden, sier Høie.

Regjeringen har dog endret terskelverdien for innreisekarantene fra 20 til 25 smittede per 100 000 de siste 14 dagene. Dette får imidlertid ingen praktiske konsekvenser i dag på grunn av de høye smittetallene som de fleste europeiske land har for tiden.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles