Norwegian kutter alt – SAS vil vente med å tette hull

SAS holder fast ved sitt ruteprogram til utlandet, selv om Norwegian har stanset alle ruter ut fra Norge. Her på flyplassen i Las Palmas. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norwegian har, som en del av en dramatisk redningsaksjon, besluttet å stanse alle ruter til utlandet med umiddelbar virkning. Selskapet har over natten blitt et rent innenriks-selskap.

Selv om Norwegian dermed etterlater seg et tomrom i rutetilbudet fra Norge som følge av massive kanselleringer, får det ikke SAS til å fyre opp sitt tilbud for å tette hull etter konkurrenten.

Dette opplyser pressesjef i SAS, John Eckhoff, til flysmart24. Årsaken er ifølge det skandinaviske flyselskapets talsmann enkel:

Det er ikke etterspørsel i markedet for å gire opp trafikken, i alle fall ikke ennå.

– Det er god plass om bord på våre flyvninger – både innenriks og utenlands. Inntil videre foreligger det ikke planer om økning i ruteprogrammet før etterspørselen tar seg opp. Når det skjer er vi klare til å tilpasse tilbudet til etterspørselen relativt raskt, sier Eckhoff.

Begrense tap

Det var mandag kveld Norwegian besluttet å stanse alle utenlandsrutene straks, i et forsøk på å begrense selskapets tap. Det hadde da i forkant fått beskjed fra regjeringen om at selskapet ikke ville få ytterligere støtte fra staten for å sikre videre drift. Selskapet skal ha bedt om flere milliarder kroner.

Derfor har Norwegian besluttet å satse utelukkende på norsk innenriks, der etterspørselen etter billetter fortsatt er bedre enn på utenlandsrutene. Selskapet kutter i den forbindelse fra 21 til 6 fly.

Store tap

Selskapet har tapt i underkant av 500 millioner kroner i måneden, og vil begrense dette tapet for å ha penger nok til å sikre driften gjennom vinteren.

Dessuten leter selskapet, ifølge konsernsjef Jacob Schram, etter alternative løsninger på kapitalbehovet. I tillegg til rutekutt er 1 600 nye ansatte blitt permittert.

SAS flyr et meget begrenset ruteprogram til utlandet. Fra Norge går svært mange ruter ikke direkte lenger – blant annet de til spanske reisemål som Alicante, Malaga og Las Palmas. De går enten via Stockholm eller København. På de mest populære rutene til spanske feriemål som Alicante, Malaga og Las Palmas trengs det ofte overnatting før man kommer frem.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles