Frykter det kan ta ni år før flytilbudet er tilbake

Det vil ta mange år før flytrafikken kommer opp på det nivå den hadde før korona-krisen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den europeiske organisasjonen som koordinerer lufttrafikk-tjenesten i Europa har laget en analyse som konkluderer med at det kan ta inntil ni år før flytrafikken er tilbake på samme nivå som før korona-krisen.

Det er dystre utsikter for flytilbudet Eurocontrol legger frem.

I rapporten blir Norge fremholdt som det landet i Europa som har kommet seg best gjennom luftfartskrisen. Det skyldes det fortsatt relativt store markedet for innlandstrafikk, heter det i Eurocontrols rapport.

For utviklingen fremover har den ikke spesielt oppløftende konklusjoner. Eurocontrol understreker at det også er de enkelte lands hjelp til luftfartssektoren som vil avgjøre hvor raskt gjenopphentingen av situasjonen vil kunne skje.

Dette kan skje

Rapporten er har tre ulike scenarier:

Hvis en vaksine kommer sommeren 2021 og blir allment tilgjengelig, kan det føre til at normal flytrafikk er tilbake i løpet av 2024. Dette er det samme perspektivet som Avinor og luftfartsorganisasjonen IATA operer med.

Hvis en vaksine først blir tilgjengelig for alle sommeren 2022, er flytrafikken ifølge Eurocontrol ikke tilbake før i 2026.

Det tredje, og mest pessimistiske scenariet, er en langvarig infeksjon hvor vaksinen ikke virker. Da vil vi komme til 2029 før flytrafikken er normal igjen.

Frykter det verste

Sjefen for Eurocontrol, Eamonn Brennan, sier i forbindelse med rapporten at selv de mest positive anslagene ikke gir noen bedring før i 2024.

– Det er en veldig reell fare for at forbedringen kan ta enda lenger tid, kanskje så langt som i 2029. Dette er et katastrofalt bilde for luftfartsindustrien. Det viser tydelig hvorfor det er så viktig for stater å treffe konsekvente og sammenhengende tiltak for å støtte luftfartsindustrien og få passasjerene til å føle seg trygge på å fly igjen, sier Brennan.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles