«Gir falske forhåpninger om utenlands-ferie i år»

Myndighetene har gitt uttrykk for håp om at nordmenn kan reise utenlands fra mai. Dette skaper trøbbel for forsikringsbransjen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

En undersøkelse som forsikringsselskapet til Sparebank1 og DNB har foretatt, viser at nordmenn flest har slått fra seg håpet om å kunne dra til utlandet på ferie i sommer.

Nå kritiserer selskapet at myndighetene skaper falske forhåpninger hos folk ved å gå ut med uttalelser om at folk kanskje kan begynne å reise til utlandet også før det.

Både helseminister Bent Høie (H) og Folkehelseinstituttet har åpnet for at nordmenn kan reise til utlandet igjen fra slutten av mai. Dette har vært uttalelser som har vært basert på vaksinerings-prosessen her i landet.

Disse uttalelsene får Fremtind, som forsikringsselskapet heter, til å reagere:

Gir falske forhåpninger

– For oss som forsikringsselskap er det utfordrende med spådommer og tabloide nyhetsartikler om hva nordmenn kan forvente seg. Vi mener det gir falske forhåpninger om årets sommer og mulig utenlandsferie, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Selskapet stiller seg kritisk til uttalelsene, og får nå mange henvendelser fra kunder som lurer på om de kan reise utenlands.

Utspillene har også skapt en heftig debatt, spesielt på sosiale medier, der ønsket om å reise blir satt opp mot faren for økt smitte.

Vil ikke reise

Mange gir uttrykk for at de vil reise, mens andre advarer mot dette og mener at det er riktig å vente for å få skikkelig omfang av vaksineringen og dermed mer bukt med pandemien.

Selskapets undersøkelse viser at selv om man skulle bli vaksinert før mulig avreise oppgir hele 85 prosent at de vil følge UDs reiseråd

Respons analyse-undersøkelsen viser også at kun 7 prosent vil reise utenlands i sommer. 2 prosent oppgir at de vil reise uansett, selv om de ikke er vaksinert.

Ønsker mer tydelighet

Det er de med inntekt over 1 million kroner som i størst grad oppgir at de vil reise utenlands, også om de ikke er vaksinert.

– Vi skulle gjerne sett at myndighetene var mer tydelige, og at de unngår å spå før de er mer trygge på hva vi nordmenn kan forvente. Blir land grønne og mulig å reise til når majoriteten av Norges befolkning er vaksinert? Eller blir landene grønne kun for de som er vaksinert? Dette er viktige avklaringer vi alle må forholde oss til, sier Nielsen.

Viser til reiserådene

De offisielle reiserådene fra Utenriksdepartementet advarer mot alle unødvendige reiser til utlandet. Det gjeldende rådet gjelder frem til 15. april. UD har overfor flysmart24 uttalt at det ikke er klart når reiserådet vil bli vurdert neste gang, men at UD ikke ønsker å opprettholde dagens råd lenger enn nødvendig.

Fremtind understreker at så lenge de offisielle reiserådene fortsatt gjelder, så hjelper det ikke at reiselystne nordmenn kan framvise attest på at de er vaksinert. Per i dag er ikke reiseforsikringen gyldig hvis det er utstedt reiseråd, altså at et land er rødt.

– Det er viktig at du har en reell forventning til hvordan en ferie i en pandemi faktisk kan være. Et opphold kan by på flere utfordringer. Dersom du blir syk eller utsatt for en ulykke, er det ikke sikkert helsevesenet kan hjelpe deg, sier Nielsen.