Nå er dette kjente flynavnet på vingene igjen

Slik så en av de siste utgavene av Sterling ut, før det gikk konkurs. Foto: Sterling

Norske feriereisende vil dra kjensel på dette flyselskapet. I mange år var Sterling et mye brukt rute- og charterflyselskap for mange som dro på feriereiser til Middelhavs-kysten.

En tid var det både konkurrent og samarbeidspartner med Norwegian.

Selskapets røde fly forsvant fra det norske markedet i forbindelse med at selskapet gikk konkurs da finanskrisen satte inn i 2008.

Nå er navnet imidlertid Sterling Airways på vingene igjen – i alle fall i navnet, skriver den danske reise- og luftfartsavisen Check-in.

Var norsk-eid

Det skjer i USA, og dreier seg om selskapet Sterling Airways som starter flyvinger i Florida hvor det skal operere ruter med Embraer ERJ 145 regionale jetfly.

At navnet er tilbake på vingene er egnet til å vekke minner for mange. Sterlings historie går tilbake i 1962, da flyselskapet Sterling Airways startet som charterselskap for det danske pakkereiseselskapet Tjæreborg.

Da det mange år senere gikk konkurs i 2008, var det islandsk eid.

I noen år var det imidlertid eid av norske Fred Olsen, gjennom selskapene Bonheur og Ganger Rolf.

Ferieminner

Det hadde også norsk sjef, Harald Andreasen, inntil det ble solgt i 2005.

For oss i Skandinavia er det spesielt ferieturer til bl.a. Spania og Hellas vi knytter til Sterling-navnet til. Selskapet ble stiftet i Danmark, og fløy på 60-, 70- og 80-tallet også nordmenn på charterferier.

Etter hvert startet Sterling med ruteflyvninger i egen regi, og opererte både som Sterling Airlines og Sterling European Airlines.

Konkurs på konkurs

Det konkurrerte bl.a. med det da nyetablerte norske lavprisselskapet Norwegian. En tid hadde det faktisk også samarbeid med dette selskapet.

Da det gikk konkurs i 2008, ble det etter hvert kjøpt opp av det danske flyselskapet Cimber som omdøpte selskapet til Cimber Sterling.

Også dette selskapet gikk konkurs, det skjedde i 2012 og alle flyvinger ble innstilt.

Ikke beskyttet lenger

Siden har det vært stille rundt Sterling-navnet. Inntil nå.

Den danske nettavisen skriver at navnet Sterling Airways tidligere var et internasjonalt beskyttet varemerke, men at beskyttelsen i dag har utløp.