Er nedstengt – vil åpne for utenlandske turister fra juni

Varmt hav og sol venter turistene som kommer til Tyrkia. Landet håper å åpne for turister i juni. Foto: Ving

Landet opplever for tiden et voldsomt smittetrykk, og den kritiske situasjonen har ført til at myndighetene for over en uken siden beordret en full nedstenging. Den skal vare frem til Norges nasjonaldag den 17. mai.

Tyrkia er hardt smitterammet. Dermed er turistindustrien i enda et av de populære ferielandene satt ut av spill. Fra før av har også Kypros måttet stenge ned den siste tiden av samme grunn, slik flysmart24 har meldt.

Der skal nedstengingen vare til 9. mai. Landet er i dag det mest høyest smittetrykk i hele Europa.

Norsk aktør håper

Hvis resultatet av den to uker lange nedstengingen av Tyrkia resulterer i at antall daglig smittede går ned fra dagens 20 000 tilfeller til under 5 000 per dag, sier myndighetene at de er klare for å åpne for å slippe inn utenlandske turister fra 1. juni. Tallene kan synes høye, men dette er altså et land med nærmere 85 millioner innbyggere.

Det er innført sterke reiserestriksjoner innad i Tyrkia, restauranter og mange butikker er stengt.

Norske Vibeke Subashi har jobbet innfor turistindustrien i den kjente turistbyen Side på den tyrkiske riviera i et par tiår.

Håper turistene kommer tilbake

Hun håper den pågående nedstengingen blir vellykket, og at nordmennene kommer tilbake til denne populære delen av det sørlige Tyrkia igjen så snart smittesituasjonen er brakt under kontroll:

– Tror nok at nedstenging av Tyrkia vil hjelpe slik at vi kan få dempet koronaen. Vi har høye smittetall, og disse må ned. Så snart som tallene går ned er jeg sikker på at turistene vil komme tilbake. Her er det vel spørsmål om Utenriksdepartementet hjemme i Norge tillater at det er ok å reise hit, sier Subashi til flysmart24.

I dag driver hun butikker sammen med sin tyrkiske ektemann. Tidligere drev de en restaurant, Lighthouse, i et av de mest populære turistområdene. Etter sammenbruddet i turistbesøket, har hun vært nødt til å ta seg jobb som lærer.

Dette er vilkårene

Hun er imidlertid klar for å satse på nytt, og håper pakkereiseselskapene opprettholder sine avganger til den tyrkiske riviera, som området på begge sider storbyen Antalya heter.

Den tyrkiske ambassaden i Norge opplyser til flysmart24 at innreisereglene med hensyn til covid-19 bestemmelsene ennå ikke unntar ferdig vaksinerte de generelle reglene. De er:

Alle reisende over 6 år må levere et negativt PCR-testresultat som er gjort maksimalt 72 timer før tidspunktet for planlagt flytur til Tyrkia. De må også fylle ut informasjonsskjemaet på register.health.gov.tr

Det er ikke noe krav om karantene ved innreise til landet for reisende fra Norge.

Redd for turisme-svikt

Når tyrkerne har stengt ned, har det ikke minst vært av hensyn til hva langtidsvirkningene av det nåværende, høye smittenivået kan påføre handel og utdanning generelt, og turismen spesielt.

«Turistene vil komme tilbake»

Vibeke og Suleyman Subashi. Foto: Privat

Forholdene er dramatiske:

Tyrkia har opplevd opptil 37 000 nye smittetilfeller i døgnet, og med 350 dødsfall per dag.

Fra myndighetenes side blir det sagt at det er nødvendig for Tyrkia å komme under et smitteomfang på 5 000 tilfeller daglig for ikke å komme i en vanskelig situasjon vis a vis Europa, og at det kan påføre landet store kostnader – bl.a. for turistindustrien – hvis dette målet ikke nås.