Mange millioner flybilletter trekkes fra markedet

Flyselskaper tør ikke vente på at salget skal øke, derfor trekker de tilbake billetter som de tidligere har lagt ut for salg. Foto: Gazipasa Airport

Flyselskapene merker at folk ikke er klare til å kjøre i gang reisevirksomheten ennå og har trukket tilbake nær 11 millioner seter som lå ute for salg i mai og juni. Det tilsvarer like mange billetter.

De frykter at reisebegrensningene i Europa vil fortsette og at etterspørselen ikke vil ta seg opp til sommersesongen, slik de hadde håpet på. Sommeren skulle bli et gjennombrudd, og første skritt ut av krisen. Slik blir det neppe.

Det er det britisk-basert analysebyrået OAG som legger frem de ferske tallene, og mener at bl.a. at vaksineringen i store deler av Europa går så sakte at dette vil ramme sommerens reisevirksomhet, og dermed også etterspørselen etter flybilletter.

SAS: Kan komme endringer

SAS fastholder så langt sitt tilbud, men har lagt planer for hvordan eventuelle reduksjoner skal tas ut.

Pressesjef John Eckhoff sier at selskapet så langt flyr etter oppsatt program.

– Denne sommeren opprettholder SAS planene om 180 ruter til 100 destinasjoner, men det kan fortsatt komme justeringer, sier Eckhoff til flysmart24.

Eckhoff sier at selskapet gjennom pandemien har gjort kontinuerlige endringer i rutetilbudet. Dette har hatt sammenheng med de mange endringene i regjeringens reiseråd, noe som har påvirket etterspørselen sterkt.

Tar ikke sjansen

Nå ser SAS at salget innenlands øker, men at folk er mer tilbakeholdne med å sette i gang reiser til utlandet så lenge smittesituasjonen er så uavklart som tilfellet er nå:

– Vi ser klare tegn til økt etterspørsel. For Norges del er salget mye innlands for sommerferien. Mot slutten av sommeren og høsten er salget mer mot varmere strøk sør i Europa, sier Eckhoff.

Andre flyselskap har imidlertid ikke tatt sjansen på å operere med et tilbud i sommer som de frykter det er mulig å få solgt.

For å unngå å måtte avlyse på løpende bånd og få rasende kunder på nakken senere, har de like godt tatt beslutningen og kuttet nå.

Nedslående

OAG-analytiker John Grant, som følger billettsalget kontinuerlig, ser at det for mai er trukket tilbake 4,7 millioner seter i mai og nye 6,2 millioner seter for juni.

Han anslår at så mye som 70 prosent av kapasiteten vil være ute av markedet i sommer, i forhold til før pandemoen – i januar 2020.

Den danske flyanalytikeren Jacob Pedersen i Sydbank skriver i en vurdering av markedet at det kan gå mot nok en dårlig fly-sommer i Skandinavia:

– «Den forsømte våren» er allerede en realitet, men fremover lurer risikoen for en «kald» sommer når det gjelder flyreiser. Dette fordi skandinaver, som nå skal bestille sine sommerferier, ikke har oversikt over når de kan reise og heller ikke hvor det er trygt å reise, mener Pedersen.

Sikre seg

Det har de senere dagene kommet meldinger fra flere store markeder om reiserestriksjoner også utover våren og forsommeren, bl.a. fra Storbritannia. Et annet stort marked, Tyskland, sliter med et høyt smittenivå.

SAS-talsmann Eckhoff mener at det lureste for kundene, som vil kjøpe nå men sikre seg absolutt mot endringer senere, er å kjøpe billetter som kan endres og refunderes:

– Dersom en reise kanselleres er det vanlig vilkår som gjelder. I disse dager er det mer utfordrende å reise enn vanlig, og som de fleste andre reiseselskaper anbefaler vi å kjøpe fleksible billetter, sier han.