Prissjokk på ferieøya – prisen på leiebil har skutt i været

Prisen på leiebil har økt på Mallorca som følge av korona-pandemien. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Stadig flere av de populære ferieland og områder åpnes opp igjen og markedene begynner å fungere. Men mye har forandret seg i Syden i forhold til hvordan situasjonen var i tiden før korona-krisen stengte alt ned.

Det vil folk merke på pungen.

Fremdeles er ikke alle tilbudene tilpasset den voksende etterspørselen. Blant annet gjelder det for de som satser på leiebil på den fremtidige Syden-turen.

Høye priser

På Mallorca har lokale aviser, blant dem Majorca Daily Bulletin, den senere tiden meldt at situasjonen i mange tilfeller har ført til at prisene har skutt i været. Det til tross for at antall besøkende ennå ikke er mer enn 50 prosent av det normale.

Før pandemien kunne man lett finne en leiebil for en tusenlapp i uken. Det er det slutt på.

Flysmart24 har gjort noen søk på leiebil på Mallorca i juli, den heftigste feriemåneden for nordmenn. Prisene som man bl.a. finner på en av søkemotorene for leiebil, rentalcars.com, bekrefter at prisnivået nå er høyere enn det man forventer for en ukes leie.

Det vi fant

Den billigste bilen i vårt søk er en 4-seter Fiat 500 og prisen for en uke i begynnelse av juli er 3 300 kroner. Siste uke i juli har prisen steget til 5 000 kroner.

For medium stor bil, en Volkswagen Polo, er prisen 3 600 kroner. Mot slutten av måneden skvetter prisen opp til 5 400 kroner.

For en stor bil, en Ford C Max, er prisen 5 300 kroner. Mot slutten av måneder øker prisen til 6 900 kroner.

Bunnen ut av markedet

Alle disse prisene er dynamiske og varierer med etterspørselen, og sjekken er foretatt fredag ettermiddag for en uke i begynnelsen og en uke i slutten av juli.

Nå melder utleierne om priser som har tre- til firedoblet seg i forhold til det som er normalt, og at situasjonen ventes å bli enda verre når vi kommer ut i juli og enda større turistgrupper – samt innenlandske besøkende – er ventet til den populære ferieøya.

Mange biler ble levert tilbake da pandemien slo til i fjor og bunnen falt ut av markedet også for leiebiler. Nå tar turist-trafikken seg sakte opp igjen.

Støvsuge

Problemet er at det ikke er nok biler i markedet og at utleiefirmaene heller ikke får levert så mange biler som de har behov for.

Selv om det bare til Mallorca blir levert 1 500 nye biler i uken, er det ikke nok til å dekke den forventede etterspørselen.

Som flysmart24 har skrevet før er det flere markeder som nå åpnes for reiser til Mallorca. Fra Sverige, Danmark og Tyskland kommer det stadig flere besøkende.

Det er ventet at det ikke vil ta lang tid før også Storbritannia åpner for reiser til ferieøyene. Da kommer de virkelig store mengdene, som raskt vil støvsuge leiebilkapasiteten.