Ferie-favoritten sprenger norske smittegrenser i filler

Spania er inne i sin femte smittebølge, og har fått forverrede smittetall de seneste ukene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som har til hensikt å reise på ferietur til nordmenns favorittland ved Middelhavet oppsøker et av de verste smitteområdene i hele Europa. Spania sprenger nemlig alle norske smittegrenser, og situasjonen har bare blitt verre og verre de siste dagene og ukene.

Flysmart24 har gjennomgått tallene som ligger bak det nye smittekartet som Det norske Folkehelseinstituttet (FHI) kom med fredag.

Det er nitrist lesning for Spanias vedkommende: Ikke bare har landet en smittegrad som er blant de høyeste i Europa, men også andel positive tester som er i en særklasse verst av alle land. Landet er farget mørkerødt.

15 ganger for høyt

Det generelle smittenivået i Spania er på FHIs kart på 783 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

FHIs grense for grønne land og uten karanteneplikt for noen, er på 50 smittede. Spania ligger altså 15 ganger høyere enn dette.

Enda mer trøstesløst blir det når det gjelder utviklingen av andel positive tester.

Her går grensen på 4 prosent. For Spanias vedkommende er den nå på 15 prosent, også det himmelhøyt over det som FHI godtar for å kunne gi landet status som grønt.

Også langt unna

Et alternativ for å oppnå grønt-status er maks 75 smittede og under 1 prosent andel positive tester. Heller ikke dette er Spania noe i nærheten av.

Smitteutviklingen i Spania har endre seg til det verre dag for dag, og bekymrer de som hadde håpet at landet skulle kunne gjennomføre en mer normal turistsesong denne sommeren enn tilfellet var med katastrofe-sesongen i fjor.

Det ser ikke ut til å kunne være mulig. Både på fastlandet og de populære freiøyene som Mallorca og Kanariøyene, er situasjonen ille.

Mallorca har den siste tiden ligget på rundt 1 000 smittede per 100 000 innbyggere, mens Kanariøyene har ligger tett under 500 smittede.

FHI: Endrer seg fort

Smitteverndirektør Frode Forland i FHI vil overfor flysmart24 ikke kommentere situasjonen for de enkelte land, men sier at man må være forberedt på lokale utbrudd dersom man reiser til land der det er mye smitte.

– Situasjonen endrer seg fort i ulike land og regioner. En må derfor til enhver tid holde seg oppdatert på det som skjer. Vårt generelle råd denne sommeren er å feriere i Norge. Dersom man velger å reise til andre land må man forholde seg til lokale vedtak om restriksjoner, råd om smittevern og eventuelt lokalt helsevesen om man blir syk, sier Forland.

Han presiserer at de som opplever å bli syke mens de er på utenlandstur ikke skal reise hjem, men være i isolasjon og karantene etter de reglene som gjelder i det land man oppholder seg i.

Flere land utsatt

Spania er i en klar versting-posisjon. Land som Malta, Portugal og Nederland – og når det gjelder smittenivå også Hellas – har imidlertid også tall på smittenivå og andel positive tester som ligger skyhøyt over det norske kravet.

For Hellas’ vedkommende ligger landet nå på et smittenivå på 346 smittede, men har bare 1,5 prosent positive tester. Det er likevel langt unna den norske grensen, noe som også har gjort at de populære greske øyene som Kreta, Rhodos, Kos og Samos fra 2. august er mørkerøde og krever karantene for de som ikke har korona-sertifikat.

Italia fikk karantene-krav fra mandag av, men er ikke i noen alvorlig situasjon. Med 77 smittede og 1,5 prosent andel positive tester, kan en positiv utvikling gjøre at landet er raskt tilbake som grønt.