Tar med barna til utlandet – blir bedt om å tenke seg om

Mange barnefamilier planlegger å reise til utlandet i høst. Nå advarer Gjensidige mot at det kan oppstå uventede problemer. Foto: Knut-Erik Mikalsen

En fersk undersøkelse viser at rundt en million nordmenn planlegger en utenlandsreise i høst. Spesielt er det mange barnefamilier som vil ut av landet nå. I Gjensidige ber man folk tenke seg om, og advarer mot at det kan oppstå vanskelige korona-problemer.

I sommer har hver fjerde henvendelse om hjelp vært knyttet til korona-tilfeller, og antall saker tredoblet seg i forhold til i fjor.

Nå venter selskapet en ny bølge av saker de nærmeste månedene, for økende smitte i det meste av Europa ser ikke ut til å legge noen demper på nordmenns reiselyst.

Bekymrer ikke barnefamilier

I undersøkelsen, som Ipsos har utført, viser resultatet at det heller ikke er noen spesiell skepsis mot å reise til utlandet hos barnefamiliene.

I denne gruppen er det flere enn gjennomsnittet for øvrig som planlegger for en utenlandstur. Dette til tross for at barn ikke er vaksinert, og derfor må forholde seg til karanteneregler ved hjemkomst.

Barn under 18 år må i innreisekarantene, men kan avslutte karantenen dersom de tester negativt tidligst tre døgn etter ankomst. 

Reiselysten overtar

Det ser ikke ut til å bekymre noen i særlig grad, og det høye antallet som sier de vil reise overrasker kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige:

– Ja, dette er noe overraskende, vi hadde trodd at færre i denne gruppen ville dra til utlandet. Det er vanskelig å si hvorfor barnefamilier utmerker seg. Det er i hvert fall ikke noen forskjell på motiv og hvor de skal reise. En spekulasjon er at etter svært lang tid, er nå fristelsen til å reise større enn frykten for at noe skal skje, sier Ryssdal til flysmart24.

Undersøkelsen er tatt opp den siste uken, og omfatter altså perioden der den raskt voksende smitten blant nordmenn, og spesielt de yngste, har fått stort fokus.

Kompliserte saker

Økonomisk risikerer man lite etter som reiseforsikringen gjelder fullt ut i hele EU/EØS og Storbritannia, inkludert korona-skader.

Dette er ofte kompliserte saker, fordi det i mange tilfeller dreier seg å ordne opp for nordmenn som har blitt syke eller havnet i karantene fordi de har blitt smittet under utenlandsoppholdet:

– Disse sakene tar ofte lengre tid og er mer kompliserte på grunn av stadige endringer av regler og retningslinjer i ulike land. Vi forventer at lignende situasjoner vil oppstå for de som velger å reise til utlandet i høst, sier Rysstad.

Hit skal de reise

Han anbefaler derfor folk å tenke seg om, og sette seg svært godt inn i hva som gjelder lokalt.

– Folk må også være forberedt på at det raskt kan skje endringer, sier Rysstad. Landene i Europa kan på kort varsel endre sine innreiseregler.

Gjensidige-undersøkelsen viser at en femtedel av de som har planer om å feriere i utlandet i høst, skal til Spania. 10 prosent skal til Danmark, 8 prosent til England og 8 prosent til Italia.

Det er de med høyest inntekt som er mest tilbøyelig til å dra til utlandet, viser undersøkelsen.