Smitten stuper men mange i villrede om reisereglene

Smitten faller som en stein på Gran Canaria og de andre Karanriøyene. Her fra Puerto de Mogan, hvor folk holder god avstand også på stranden. Foto: Shutterstock

Utviklingen hos nordmenns absolutte vinterferie-favoritt går med stormskritt den riktige veien: Smitten stuper, smitterestriksjonene blir fjernet og antall bestillinger skyter i været.

De siste tallene fra Folkehelseinstituttet forteller at smittenivået på Kanariøyene den siste uken har falt med ytterligere 30 prosent, og øyene beveger seg dermed et nytt stort steg mot status som grønn region.

Det betyr karantenefri hjemreise for alle, også for de som ennå ikke er vaksinert.

Får mange spørsmål

Bente Storsveen Åkervall er redaktør i den skandinaviske avisen «Dag & Natt» på Gran Canaria, og sier hun får mange henvendelser fra nordmenn som vil vite mer om hvordan situasjonen er på ferieøya.

Hun sier at spørsmålene de stiller forteller at mange nordmenn usikre på om det er trygt å reise tilbake til øya:

– Ja, vi får masse henvendelser fra folk som går seg vill i reiserestriksjoner og avisoverskrifter. Tror det finnes en stor vilje og ønske om å reise fra nordmenn, men at mange føler seg usikker på hva som gjelder i forhold til forsikring, covid 19-sertifikat, grensekontroller, fargekart og andre formaninger, sier hun til flysmart24.

Nok en oppmuntring

– Jeg tror at for de som ønsker en ferie på Kanariøyene i høst, vil både reisen og oppholdet bli overraskende positivt og problemfri. I alle fall om de er fullvaksinert, sier Storsveen Åkervall.

Alt de med korona-sertifikat trenger å tenke på, er å fylle ut helseformularet før de ankommer Spania. Det er ingen karantene, eller behov for negativ testbevis.

Smittetallene på de populære ferieøyene ligger nå langt lavere enn i Norge.

Mens Norge på de ferskeste tallene fra FHI har 343 smittede per 100 000 innbyggere nå, viser at de offisielle smittetallene på øygruppen at den nå er nede i 102 smittede – ned fra 146 uken før. Det stopper ikke der.

Lokale medier, som følger tallene dag for dag, kunne mandag presentere enda lavere tall, på 79 smittede.

På Gran Canaria, nordmenns absolutte favoritt, er smittenivået nede i 81 mandag.

De avgjørende tallene

Nordmenn med ønske om garantert karantenefri hjemtur må imidlertid følge FHIs ukentlige tall, og i tillegg til antall smittede spiller også andelen positive tester en rolle.

Også det tallet går for Kanariøyenes del riktig vei – andelen av de som tester positivt er nå nede på 4 prosent, fra 5,3 forrige uke – hele 25 prosent på bare syv dager.

De tallene som avgjør smittefargen er:

Enten at smittetrykket er under 50 og andelen positive tester er 4 prosent eller under, eller under 75 smittede og andelen positive tester er 1 prosent eller lavere.

Problemfri reise

Smitterestriksjonene har blitt gradvis redusert i takt med fallende smitte:

«Det finnes en stor vilje til å reise»

Bente Storsveen Åkervall, redaktør. Foto: Dag & Natt

– Nattlivet har fått tillatelse til å åpne. I skrivende stund må man fortsatt ha munnbind på når man går inn på shoppingsentre og butikker. Når du sitter ved restaurantbordet kan du selvfølgelig ta det av. Dette kan høres mer komplisert ut enn det er i praksis, mener hun.

Han forteller at strendene fortsatt fylt med et yrende liv i helgene.

– Parasoller i alle regnbuens farger og kanariske familier som koser seg i et fantastisk klima. Dagtemperaturen ligger på 27-29 grader og kveldene er magiske, sier hun.