Lavprisselskap storsatser i Sverige – kikker på Norge

Lufthansa-eide Eurowings kikker mot Norge når selskapets vekstplaner skal gjennomføres. En av konkurrentene er Ryanair, i bakgrunnen på bildet. Foto: Shutterstock

I landet der miljøaktivisten Greta Thunberg har fått folk til å kutte dramatisk i sine flyreiser som følge av flyskam, skal det nå utkjempes en vill kamp om flyreisende.

Siste aktør ut er det tyske lavprisselskapet Eurowings, som har gått ut med store planer for det svenske markedet.

Hvis den kommende satsingen i vårt naboland blir vellykket, vil Eurowings se over til resten av Skandinavia om det er grunnlag for å satse mer, bekrefter selskapet overfor flysmart24.

Eurowings er eid av Lufthansa og har klare vekstplaner fremover.

Klar til å satse

Derfor har selskapet for kort tid siden gått ut med planene om å etablere en base på Sveriges hovedflyplass Arlanda, og plassere fem fly der.

Det åpner muligheten for å starte et 20-talls nye ruter ut i Europa, til populære reisemål i Europa. Mange av disse vil gå i direkte konkurranse med SAS og dels også med et annet selskap som satser på Arlanda – det irske Ryanair.

Blant rutene Eurowings skal inn på er mellom Stockholm og København.

Selskapet sier det er mer enn klar til å satse i Skandinavia:

Ser større potensiale

– Vi har analysert mange flyplasser og interessante markeder i Europa grundig og deretter valgt klart Skandinavia. Foreløpig legger vi fokus på Stockholm, sier kommunikasjonsrådgiver Jannah Baldus i Eurowings til flysmart24.

Men det kan bli mer og der kan Norge komme inn i bildet, sier hun:

– Hvis vi lykkes, ser vi definitivt ytterligere potensiale i Skandinavia, sier hun.

Har Oslo – åpner Tromsø

Eurowings har i dag rute mellom Hamburg og Oslo tre ganger i uken, en rute som selskapet operer i konkurranse med Norwegian.

Snart kommer det mer norsk og en satsing som selskapet allerede er svært godt fornøyd med:

– Vi har lagt Tromsø til vårt rutenett for første gang og vil starte vår rute dit i begynnelsen av desember. Vi er overbevist om at Tromsø er et flott tillegg til vårt nettverk og det perfekte stedet å besøke, spesielt om vinteren. Bestillinger er allerede på et relativt høyt nivå, selv om den første flyreisen fortsatt er 2,5 måneder unna, sier Baldus.

Åpnet ballet

Eurowings er imidlertid langt fra alene om å satse i Sverige.

Det ikke mer enn noen måneder siden Europas største flyselskap, lavpriskometen Ryanair, gikk ut med en storstilt Sverige-satsing med et tjuetalls nye ruter fra Arlanda.

Ikke bare til alle de populære reisemålene i Europa, men også satsing innenriks på to ruter – mellom Stockholm og Göteborg og Malmö, og senere også mellom Skellefteå og Stockholm.

Også to av de andre lavprisselskapene i Europa – EasyJet og spanske Vueling – har lansert nye ruter fra Arlanda.

Snapper reisende

Som om ikke dette skulle være nok har også det nasjonale finske flyselskapet, Finnair, kastet seg inn i kampen om de svenske flypassasjerene.

Mens SAS bygger seg opp i København, har Finnene lansert satsing fra Arlanda på langruter til USA og Asia.

Selskapet satser på å snappe de reisende som heller vil reise direkte med Finnair enn måtte ta turen via København for å reise med SAS.