Mange gir blaffen i munnbind-påbudet på Gardermoen

Det er påbudt å bruke munnbind på Oslo Lufthavn også etter normaliseringen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mens nordmenn flest jublet sist lørdag ettermiddag over normaliseringen og slutt på mange smittevern-krav, er reglene som før enkelte steder. Som på Oslo Lufthavn der bl.a. munnbind-påbudet fortsatt gjelder.

Det er det mange som gir blaffen i, kunne flysmart24 selv konstatere etter å ha vært innom flyplassen etter at Ullensaker kommune fredag besluttet at munnbind-forskriften skulle forlenges på lufthavnen.

I Avinor er man enige i at bruken ikke er god nok, og ber reisende respektere forskriften:

– Munnbindpåbudet skal beskytte både ansatte på flyplassen og de reisende, sier markeds- og kommunikasjonssjef Cathrine F. Framholt i Avinor til flysmart24.

Må påtale

At munnbind-påbudet fortsatt gjelder ved reise til og fra Oslo Lufthavn, er ikke vanskelig å få med seg.

Regelen er skiltet på utsiden, og i terminalen blir oppfordringen om å bruke munnbind gjentatt over høyttaleranlegget med korte mellomrom.

Det ser ikke ut til å være nok.

Ansatte flysmart24 snakket med på flyplassen sa at de er oppgitte over at så mange ikke så ut til å bry seg om at påbudet fortsatt gjelder, og vil gjøre det i alle fall mot midten av oktober.

De som jobber ute i terminalen med å bistå folk med veiledning, fortalte at det tidvis er mange som møter opp uten munnbind, og de enkelte ganger finner det nødvendig å påpeke påbudet.

«Kan la være å reise»

– De fleste unnskylder seg med at de ikke var klar over det. Det er rart. Det er informasjon om dette overalt, og i tillegg sies det ofte over høyttaleranlegget. Men mange ser ut til å bare gi blaffen, fortale en av ansatte.

De forteller at de er oppgitt over situasjonen fordi de betrakter det å unnlate å bruke munnbind også er en trussel mot smittevernet for de som har sin daglige jobb på flyplassen.

– Man kan mene hva man vil om påbudet, men nå er det der fremdeles og da skal man forholde seg til det. De som ikke vil det, kan jo la være å reise, fortalte en.

Avinor ber folk skjerpe seg

Hos Avinor sier Framholt at de er enige i at alle ikke er like flinke til å bruke munnbind og vil gjerne oppfordre passasjerer til å bruke munnbind, slik Ullensaker kommune fortsatt har påbud om. 

 
– Avinor håndhever ikke påbudet. Vi har god og jevnlig dialog med alle våre partnere, også politiet, om hvordan vi alle sammen kan bidra til fortsatt godt smittevern. Avinor bidrar med informasjon på skjermer på flyplassen, plakater, på Avinor.no, i nyhetsbrev og ved kontinuerlige opprop i terminalen om å bruke munnbind, sier Framholt.

Unntak for Oslo Lufthavn

Munnbindpåbudet gjelder på Oslo Lufthavn selv om plikten er fjernet som nasjonalt tiltak, og fra kollektivtrafikken i for eksempel Oslo, som flysmart24 kunne fortelle lørdag.

Både plikten til å bruke munnbind og kravet om å holde minst én meter avstand, gjelder fortsatt på landets hovedflyplass.

Det er kommuneoverlegen i OSLs vertskommune, Ullensaker, som har besluttet dette i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

Påbudet vil ifølge kommuneoverlege Lars Meyer-Myklestad i alle fall gjelde til over skolens høstferie.