USA åpner i dag – mange usikre på de nye reglene

Fra i dag av er det mulig for vaksinerte å reise fritt inn i USA, for første gang siden mars i fjor. SAS stiller med sin nye langdistanseflytype, Airbus A350. på første Oslo-avgang. Foto: SAS

Fra i dag av åpner USA opp for innreise for vaksinerte nordmenn og andre europeere. Det har SAS merket godt. Salget av flybilletter på de interkontinentale rutene vestover har økt kraftig den senere tiden.

– Vi kan ikke gå ut med tall på enkeltruter, men etterspørselen har vokst kraftig siden meldingen om gjenåpningen kom i midten av september. Det er nok mange forretningsreisende som føler lettelse nå, i tillegg til alle de som nå kan reise på fritidsturer og familier som kan gjenforenes, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til flysmart24.

De som skal reise direkte fra Oslo til New York må imidlertid vente et par dager før SAS sender av gårde sitt første non stop-fly fra Oslo på rute SK 907. Det skjer onsdag klokken 11.20, siden SAS ennå ikke har daglige avganger på ruten.

Da får de reisende imidlertid fly SAS’ nye langdistansesatsing, Airbus A350, på turen.

Doblet antall avganger

Fra København og Stockholm letter imidlertid de første USA-flyene i dag. Fra Arlanda utenfor Stockholm letter fly til New York i formiddag, det samme fra København tidlig på ettermiddagen. Senere i dag letter også et SAS-fly til Los Angeles.

Opprinnelig var det meningen at SAS, som er alene om å tilby non stop turer fra Norge til USA, skulle ha to ukentlige avganger i vinter på sin rute fra Gardermoen.

Da meldingen om gjenåpningen kom, var det imidlertid ganske klart at markedet åpnet seg igjen og selskapet doblet antallet avganger til fire i uken.

Mange usikker

SAS merker imidlertid godt at det eksisterer en del usikkerhet blant de reisende hva som egentlig er vilkårene for å slippe inn i USA etter at landet har åpnet opp for første gang siden mars i fjor.

– Ja, vi får veldig mange henvendelser så det er tydelig at det er et stort informasjonsbehov blant det reisende publikum, sier Eckhoff.

Den grunnleggende betingelsen er at alle som kvalifiserer for å slippe inn, skal kunne legge frem dokumentasjon på at de er vaksinerte mot covid-19. Den siste dosen skal dessuten være tatt mer enn to uker før avreise.

Negativ test

Dette er imidlertid ikke nok, ifølge de retningslinjene som Biden-administrasjonen har lagt frem før dagens åpning.

I tillegg til vaksinasjons-sertifikat, de norske er også godkjent av EU, skal innreisende også legge frem en negativ covid-19 test.

Den skal ikke være tatt for mer enn 72 timer siden på det tidspunktet passasjeren går om bord in flyene. Det trenger ikke være en fullverdig PCR-test, for amerikanske myndigheter godkjenner også en såkalt antigen-test.

Den gir svar i løpet av under en time, og er dessuten langt billigere å ta enn de mer omfattende PCR-testene.

Uvaksinerte slipper også inn. De må – i tillegg til å dokumentere å ha en særskilt grunn – også ha en fersk negativ korona-test.

Tar av vinge mot vinge

Hele den europeiske luftfarten har ventet med lengsel mot denne dagen. At europeere nå kan reise så å si uhindret inn i USA representerer en forenkling både for kundene og selskapene.

Men fremfor alt er disse rutene de rente kassa-apparatene for selskapene siden det dreier seg om en meget lønnsom del av virksomheten deres.

I pur glede over åpningen har de to bitre britiske rivalene – British Airways og Virgin Atlantic – bestem seg for å la stridsøksen hvile en stund.

De tar av samtidig på to parallelle rullebaner på London Heathrow og skal også lande samtidig på John F. Kennedy-flyplassen utenfor New York.