Tett røyk fylte flykabinen: – Det var virkelig skremmende

Tykk røyk fylte kabinen på Finnair-flyet ikke lenge etter at det tok av mot Bangkok. Flysmart24 gjengir bildet med tillatelse fra fotografen: Adrien Geneste.

Passasjerene på en av Finnairs avganger fra Helsingfors til Bangkok sist uke, fikk seg en opplevelse de sent vil glemme. – Jeg var ikke høy i hatten, forteller en av passasjerene.

Hendelsen inntraff på avgangen onsdag, og med et av Finnairs nye langdistanseflaggskip – en Airbus A350 900-maskin.

Flyet hadde ifølge nettstedet Aviation Herald ikke kommet mer enn vel 10 minutter av gårde før de reisende merket at det sivet inn røy i kabinen.

Slett ikke bare damp

Passasjerene hadde på forhånd fått beskjed om at dette kunne komme til å skje, og at det ville være damp fra luftanlegget om bord.

Det som oppsto på denne avgangen, opplevde de som noe verre. Det var ikke bare damp, men tykk røyk som raskt fylte hele kabinen.

Adrien Geneste var en av de som var om bord. På Twitter forteller han om hvordan de om bord opplevde det som skjedde.

Han innrømmer uten problemer at han «ikke var høy i hatten der oppe da hendelsen inntraff.»

Røykvarslerne utløst

At røykvarslerne også begynte å ule, dempet ikke uroen. Likevel forholdt folk seg i ro, skriver han: – Roen folk viste var egentlig ganske imponerende, skriver han.

– Kabinen ble fylt med røyk svært raskt, forteller han og innrømmer:

– Huff, det var virkelig skremmende. Det var ikke så vanskelig å puste. Jeg forsøkte likevel å trekke pusten så sjelden som mulig. Vi kunne ønsket oss litt raskere informasjon om hva som skjedde, men jeg antar at pilotene hadde mer presserende oppgaver der fremme i cockpit enn å informere oss, skriver han.

Vil ikke etterforske

Kapteinen valgte å fly tilbake til Helsingfors lik etterpå, der flyet landet trygt.

Ifølge det finske havarikommisjonen , Onnettomuustutkintakeskus (AIBF), skal årsaken til røyken ha vært at glykhol-innholdig væske, som benyttes til deicing- av flyene, hadde havnet på feil sted og forårsaket røyken.

De overlater til flyselskapet å jobbe videre med hendelsen, og vil ikke selv etterforske saken.