Venter rush av koronasyke som trenger hjelp i ferien

Forsikringsselskapene og alarmsentralene venter et rush av skadesaker fra folk på påskeferie i utandet. Foto: Shutterstock

Forsikringsselskapene stålsetter seg nå foran påskeutfarten, og regner med et rush av henvendelser fra nordmenn på ferie i utlandet som vil be om hjelp. Mange vil legge ferien til land med økende smitte.

– Koronaviruset vil sette en stopper for påskeplanene til mange nordmenn enda et år, mener skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen. 

Ferske tall fra et annet selskap, Gjensidige, bekrefter at det er all grunn til å vente en skadetopp nå i påsken. I mars økte antall skadesaker voldsomt – med 80 prosent – i forhold til i fjor.

Skadet i utlandet

Bakgrunnen for skademeldingene er stort sett den samme:

– Dette var skademeldinger fra folk som har vært i utlandet. Mange har allerede vært ute og reist, noe vi ser gjenspeiler seg i tallene, og vi tror denne utviklingen vil fortsette, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad, til flysmart24.

Hos Frende advarer man nordmenn om at smittesituasjonen er en helt annen i mange land i Europa enn her hjemme.

Hjelp til avbestilling

Akkurat nå er smitten på vei opp mange steder i Europa. Flere av dem er norske feriefavoritter, som Frankrike, Storbritannia og Italia. Det viser tall fra Verdens helseorganisasjon. 

– Vi regner med at mange vil trenge hjelp med avbestilling før påsken i det hele tatt har startet. Og mange vil bli syke på reise i inn- og utland i løpet av helligdagene, sier Lassen i Frende. 

Han sier at reiseforsikringen gjelder til alle land som ikke har reiseråd fra UD, akkurat som før pandemien.

Mange fra Spania

– Den gjelder på samme måte om du er vaksinert eller ikke og du får selvsagt hjelp hvis du blir koronasyk på tur, sier Lassen og oppfordrer også alle reisende til å sjekke om det er restriksjoner på destinasjonen sin, og sette seg inn i hvordan smittesituasjonen er på stedet de skal feriere.

Hos Gjensidige mener man at økningen i antall skadetilfeller kommer fordi folk reiser mer, og at folk føler at det er tryggere å reise til utlandet siden vaksinegraden har økt.

De «vanlige» skadesaker kommer tilbake

– Det er ikke noen spesielle saker eller skadearter som utmerker seg. VI har ikke en detaljert oversikt over land, men det følger de vanlige turiststrømmene, det betyr at det er mange saker fra Spania, sier Rysstad.

Skadesjefen i Frende tror også at de «gode gamle» reiseskadene blir hyppige igjen i år. 

– Typiske skader for påsken er luftveisinfeksjoner, halsbetennelse og bronkitt. Bruddskader og sårskader er en annen gjenganger, sammen med mageinfeksjoner, sier Petter Lassen. 

Flyturer, temperaturforskjeller, mindre søvn og en annen bakterieflora kan påvirke helsetilstanden vår på reise, sier han.