Forsikringen dekker ikke tap som følge av passkrisen

Dropp pass og sats på nasjonalt id-kort i stedet, anbefaler politiet foran årets sommerreiser til utlandet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De stadige problemene med å skaffe nytt pass til nordmenn som trenger det, får nå politiet til å rykke ut med en innstendig oppfordring til de som tenker seg til utlandet denne sommeren:

– Vi vil på det sterkeste oppfordre folk til å vente med å bestille utenlandsferie før de vet at de har reisedokumentene sine i orden, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet i en pressemelding onsdag.

Manglende pass dekkes heller ikke av forsikringen, advarer Europeiske.

Politi-toppen anbefaler derfor folk om heller å satse på nasjonalt id-kort.

Raskere enn pass

– Ja, siden leveringstiden på nasjonale id-kort noe kortere enn pass, så bør de som kun skal reise innenfor EU-/EØS-landene og Sveits, velge dette, sier Vandvik.

Da kan nasjonalt id-kortet skal i prinsippet fungere like bra som et pass, men da kun innen Europa.

Leveringstiden på pass vil fortsette å øke i ukene som kommer. Per i dag er leveringstiden for pass syv uker, og ifølge politiets prognoser vil denne øke til 10 uker innen juli. 

Dobling av pass-søknader

Det har vært en eksplosjon i antall passhenvendelser dette året:

Politiet har hittil i år registrert i alt 533 000 søknader om pass og nasjonale ID-kort. Til sammenligning registrerte politiet 270 000 søknader om pass i siste normalår, 2019.

De siste ukene har det kun vært mulig å søke om enten pass eller nasjonalt ID-kort. Nå er etterspørselen økende og høyere enn tilgjengelig produksjonskapasitet, selv med de tiltakene som er iverksatt.

Kritisk punkt

Det betyr at leveringstiden nærmer seg et kritisk punkt inn mot den tiden folk flest tar ferie.

Med en leveringsfrist på syv uker betyr det at dersom man ikke har vært hos politiet og søkt om pass innen de nærmeste dagene, vil man ikke få passet i tide før fellesferien.

– Nasjonalt ID-kort har en noe kortere leveringstid, men man må søke innen månedsskiftet mai/juni for å få det levert før fellesferien begynner, heter det i politiets melding.

Ikke forsikringsdekning

Kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske sier til flysmart24 at selskapet får mange henvendelser om passkrisen, men er klar på at manglende pass på avreisetidspunktet ikke gjør at man får dekket tapet på reiseforsikringen:

– Vi får naturlig nok flere telefoner om dette i kjølvannet av politiets uttalelser. Det har vært sånn en stund, men det er klart det øker når det kommer en såpass tydelig melding. Et utløpt pass regnes ikke som en akutt og uventet hendelse – selv om dette med at det ikke er mulig å få tak i nytt i tide kommer bardust på mange. Det dekkes dermed ikke av forsikringen. Dette er grunnen til at vi flere ganger de siste månedene har gått aktivt ut i media og i sosiale medier og bedt kunder og andre om å sjekke passene sine, sier Handeland.