Hardere skyts mot ulovlig salg av alkohol i feriefavoritten

Mallorca vil ha færre "fylleturister" og ønsker seg i stedet gjester som bl.a. tar for seg av øyas gastronomiske tilbud. Foto: Knut-Erik Mikalsen

I Norge har vi den praksisen at salgssteder som bryter reglene for å selge alkohol, kan miste retten til å selge øl og annen alkoholdig drikke.

På Mallorca, Europas kanskje største feriefavoritt i sommer, har myndighetene innført en reaksjon som er langt mer resolutt:

Der blir ikke bare retten til alkoholsalg inndratt. De lokale myndighetene har rett og slett bestemt å stenge hele butikkdriften hvis man bryter loven om adgangen til alkoholsalg. Det skriver den spanske avisen Ultima Hora.

«Krig mot fylleturismen»

Adgangen til å stenge ned butikker er et ledd i Mallorcas nye «krig» mot det som omtales som fylleturisme. Dette er gjester som kommer til øya kun for feste og benytte seg av adgangen til billig alkohol.

Som flysmart24 har skrever tidligere går myndighetene hardt til verks mot denne aktiviteten. Dette er som de rett og slett omtaler som «uønsket:» Det er i praksis britiske og tyske unge.

Derfor har det, for å dempe denne aktiviteten, bl.a. blitt innført sterke begrensinger i serveringen av alkohol på all inclusive-hoteller på partystedene. Dette gjelder Magaluf, Playa de Palma og på Ibiza.

Hardere skyts

I tillegg har butikkene på disse stedene fått forbud mot å selge alkohol hele døgnet. Det er innført stans mellom klokken 21 på kvelden og 08 på morgenen.

Dette er det noen butikker som bryter, og noen har gjort det flere ganger. Nå har myndighetene mistet tålmodigheten med disse og andre som måtte utfordre øyas turistpolitikk.

De har derfor tatt i bruk hardere skyts mot disse, og gjort det klart at de kommer til å iverksette full nedstenging av hele butikkvirksomheten hvis ulovlighetene det gjentar seg.

Mindre masseturisme

Direktøren i Fundació Mallorca Turisme, Lucía Escribano, har i intervju med flysmart24 tidligere i vår fortalt om den prosessen som nå er i gang for å endre turistindustrien på Mallorca.

Myndighetene ønsker helt konkret å gjøre seg mindre avhengig av masseturismen. I stedet vil man tiltrekke seg flere familie- og kvalitetsturister, som de omtaler dem som.

Det betyr konkret at de vil ha færre turister, men som betaler bedre for seg og bruker mer penger under oppholdet. De ønsker flere besøkende som ikke bare er ute etter sol, varme og fest men som vil benytte seg av øyas tilbud om kultur, sport og gastronomiske opplevelser.