Ber folk i Nord-Europa spare strømpenger og bo i Syden

Slik kan vintermånedene i Spania fortone seg. Her fra den lange stranden i feriebyen Fuengirola. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange ser med god grunn med bekymring mot kommende vinter og skyhøye utgifter til strøm, huslån og mat. Nå kaster Syden-reisemål seg over folk i det nordlige Europa med det de mener en løsning på problemene.

Det er nemlig en situasjon som kjente reisemål i det sørlige Europa vil utnytte, og ber folk reise hjemmefra og heller oppholde seg i det milde klimaet i Syden i vintermånedene.

Det foreløpig siste området som har rykket ut med tilbud om å bli «strømpris-flyktninger» er Costa del Sol. Her bor det mange nordmenn fra før av.

Grekerne først ute

Som flysmsart24 har skrevet tidligere har bl.a. Hellas bedt nordmenn om å komme til landet for å være i landet hele eller deler av vinteren, for slik å komme seg unna skyhøye strømutgifter hjemme.

Dette har landets turistminister Vasilis Kikilias, foreslått dirkete overfor den norske ambassadøren til Hellas, Frode Overland Andersen.

Nå er det altså Costa del Sol – med byer som Malaga, Marbella og Fuengirola – som sender et agn nordover og ber om det samme som den greske statsråden.

Lager strømpris-kampanjer

Spanjolene går imidlertid et hakk videre.

De skal i gang med en større kampanje til 10 millioner euro – rundt 100 millioner norske kroner – for å trekke folk fra det nordlige Europa til det sørlige Spania for å være når det er som kaldest hjemme.

Ifølge avisen Sur in English er kampanjen rettet spesielt mot folk i Tyskland, Storbritannia og Nederland.

Oppvarming ikke nødvendig

Costa del Sol har satt seg som mål å kunne ta imot mange strømpristrøtte mennesker. Mange frykter å gå mot en vinter der prisen på strøm blir så høy at de blir tvunget til å skru ned på varmen av økonomiske årsaker.

Ideen bak er ifølge Francisco Salado, president for Costa del Sol turistråd, at det vil være bedre å tilbringe sesongen i det sørligste Spania hvor Salado mener oppvarming generelt ikke er nødvendig.

Frykter at de vil fryse

Det må, etter hans mening, være mer fornuftig enn å holde seg hjemme og betale skyhøye el- og gassregninger i vinter.

I bunnen ligger tanken at prisene vil bli så høye i vinter at prisen det koster å oppholde seg i Sør-Spania vil være like lav eller lavere enn det det vil koste å oppholde seg i hjemlandet.