Turist-vinter: Kaldt vann i kranene, varmelamper slukkes

Utelivet om kveldene vil bli påvirket av energi-sparingen i mange land i Europa. Her fra Palma på Mallorca. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Ferieturen til Sør-Europa kommer til å fortone seg annerledes enn før på de aller fleste reisemål. Tiltak for å demme opp for energimangelen kommer til å sette preg i bybildene.

Turister vil oppleve at det bare er kaldt vann i kranene, at utelysene og reklameskiltene slukkes og at du bare kan glemme å sitte ute under en varmelampe på uterestauranter for å oppleve folkelivet.

Den norske journalisten Alf Ole Ask i nettavisen Energi og Klima forteller til flysmart24 at EUs plan om å kutte demme opp for energimangelen vil bli merkbar i de fleste land.

Mindre lys og varme

– Europa sparer energi – det blir mindre lys og varme. Presset av skyhøye strømpriser er sparekampanjene alt i gang rundt om i flere EU-land der man kutter belysning og bruk av varmtvann, kan Ask rapportere.

Som flysmart24 har skrevet er flere viktige turistland for nordmenn, bl.a. Spania og Hellas, allerede i gang med å forberede seg på en vinter med energisparing.

Det vil turistene merke. I begge landene vil det bli satt grenser for hvor kraftig nedkjølingen og senere oppvarming av bygg som eksempelvis flyplasser, buss- og togstasjoner samt kjøpesentre kan være i høst og vinter.

Lysene slukkes

I Spania skal all kommersiell belysning slukkes klokken 22 om kveldene, noe som vil gjøre gatene mindre opplyste. Mange frykter også at de vil bli mindre trygge av samme grunn.

Både Hellas og Spania har varslet at det kommer flere tiltak, og at disse skal presenteres i tre trinn. Det er bare første trinn som nå er kjent.

Fra sin base i EU-hovedstaden Brüssel ser Ask at nye sparetiltak iverksettes så å si kontinuerlig, og at nye vil komme til etter hvert som vinteren nærmer seg:

Blir for dyrt

– Nordmenn som skal til Tyskland – på bl.a. skiferie – må vente at de møter økt strømsparing. Stadig mer av alpene er avhengig av snøkanon og meldingene fra slike destinasjoner er at det kan bli for dyrt å kjøre dette i alle bakker. Ellers ser det ut til at basseng på hoteller unntas når det gjelder oppvarming, men det kan jo likevel tenkes at mange mener dette blir for dyrt, sier Ask.

De som skal på bytur sørover på Kontinentet vil se at det blir mindre gatelys i en rekke byer og færre opplyste veier, og Ask advarer også mot at prisene har gjort et hopp som besøkende vil merke:

– Vi ser allerede eksempler på at hotellpriser går opp og det samme gjør restauranter. Nordmenn sverger til utekafeer – under «kyllinglamper» det er lenge siden jeg så slike her i Brussel. Så det å sitte på delvis oppvarmede fortauskafeer kan en se langt etter, forteller Ask.

Kun kaldt vann

I offentlige bygninger i Tyskland vil varmtvannstanker bli skrudd av, dersom det varme vannet stort sett brukes til å vaske hendene etter toalettbesøk.

Han tror også energikrisen kommer til å påvirke avviklingen av de mange og populære julemarkedene som mange europeiske byer er kjent for.

– Disse krever jo mye strøm, sier Ask og skriver i Energi og Klima om tiltakene:

Flere land som Belgia og Frankrike følger tyskerne og slukker lyset på monumenter og bygninger på natten og regulerer lysreklame. Turistmål som Versailles, Louvre og Eiffeltårnet ikke blir opplyst på natten. Også Italia forbereder å slukke lysene mange steder.

Reduserer oppvarming

Noen land vil innføre restriksjoner for private badebasseng. Disse skal ikke lenger varmes opp med gass eller strøm. Hoteller får unntak.

«Det blir mindre lys og varme»

Alf Ole Ask. Foto: Energi og Klima

Ask skriver at land som Østerrike, Tyskland, Belgia, Italia, Spania, Nederland, Danmark og Frankrike med flere har allerede eller er i ferd med å redusere oppvarming av offentlige bygninger.

– I mange tilfeller følges dette opp av private selskaper. De fleste setter temperaturen ned fra 21 til 19 grader. Dette er et tiltak som ventelig vil spre seg til omtrent alle EU-land, forteller han.

I tillegg har en rekke land signalisert at de ikke vil varme opp korridorer og fellesarealer som ankomsthaller.