Nye taxfree-kvoter skaper trøbbel for charterselskapene

Charterflyselskapene må nå finne nye rutiner for salg av tobakksvarer til sine norske kunder, etter at kvoten blir halvert etter nyttår. Foto: Privat

De nye og reduserte taxfree-kvotene skaper nå trøbbel for charterfly-selskapene, som har solgt varer til sine reisende i forhold til gammel kvote. Det største selskapet tilbyr kunder å levere tilbake varer de har kjøpt, og som nå er over den lovlige kvoten.

Det er regjeringspartiene og SVs budsjettenighet om å halvere tobakkskvoten for nordmenn som reiser inn i Norge igjen, som skaper trøbbel.

Spesielt det nye faktum at antall sigaretter som kan tas toll- og avgiftsfritt inn i landet er redusert fra 200 til 100 volder problemer. Det fins nemlig ikke kartonger i mindre størrelser enn 200, i noe land.

Kvoten er ulovlig

Som flymart24 har fortalt må taxfree-selskapet på flyplassene, Travel Retail Norway, derfor bryte opp og pakke om 30 paller med sigaretter. Dette fordi de nye kartongene bare skal bestå av 5 esker, mot 10 tidligere.

Også for charterflyselskapene skaper dette trøbbel. Å kjøpe kvoten med hjem er en fast vane for mange pakkeferiereisende. Nordmenn som vender tilbake til hjemlandet etter nyttår, har ofte bestilt varer etter «gammel» kvote. Disse varene er nå ulovlige å ta tollfritt inn i landet.

– De kunder som har forhåndsbestilt ifølge kvoten på 200 sigaretter til hjemturen, vil naturligvis få muligheten til å returner hvis de ikke velger å dele kvoten med en medreisende, sier Lars Bording til flysmart24.

Gjelder kun Norge

Han er direktør for Airshoppen, som er taxfree-butikken på charterselskapet Sunclass Airlines, som eies av bl.a. reiseselskapet Ving.

Bording innrømmer at overgangen til nye norske kvoter, betyr utfordringer for selskapet hans og alle de andre charterfly-selskapene som opererer i det norske markedet.

– Norge har valgt alenegang i forhold til å endre kvoten. Andre land er ikke forventet å følge etter i overskuelig fremtid. Derfor utgjør dette en utfordring for både leverandører og distributører. Vi jobber med en løsning med leverandørene slik at vi kan følge gjeldende lovgivning, sier Sunclass-sjefen.

Kan dele kvote

Han sier at de reduserte kvotene kun er på hjemreise til Norge, og at man på utreise fortsatt kan kjøpe den vanlige kartongen med 200 sigaretter.

Tolletaten har innført midlertidige regler for innførsel av tobakksvarer, og tillater nå bl.a at det selges enkeltesker med sigaretter i en overgangsperiode.

De nye reglene gjør ikke endringer i hva som kan selges til den reisende om bord på fly, men de reisende må forholde seg til gjeldende kvoter ved innreise til Norge. Det er ikke noe i veien for at to personer «deler» en kartong – men har de mer enn kvoten når de kommer til Norge, må de fortolle det overskytende, for eksempel i kvoteappen. Det er heller ikke noe i veien for at man deler opp en kartong, slik at én reisende kan kjøpe 5 pakker á  20 sigaretter, sier Ina Therese Vistung Knutsen som er kommunikasjonsrådgiver i Tolletaten til flysmart24.