Ny smell men girer kraftig opp foran sommeren

SAS melder om godt billettsalg foran sommeren, og åpner 20 nye ruter. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS har i dag lagt frem det økonomisk resultat for første kvartal i år. Der forteller selskapet om en kraftig passasjervekst, og at det girer kraftig opp foran den kommende sommersesongen.

SAS har avvikende regnskapsår, og dagens tall omfatter derfor perioden november i fjor til og med januar i år.

SAS er inne i en krevende situasjon med et pågående spareprogram på 7 milliarder og en rekonstruksjon i form av en chapter 11-prosess i USA.

Selskapet fortsetter å tape penger, og hadde et driftsunderskudd på 2,6 milliarder svenske kroner i perioden.

Nærmer seg tall fra før pandemien

Likevel mener SAS-sjef Anko van der Werff at selskapet nå er på rett vei, og at satsingen frem mot den viktige og lønnsomme sommersesongen går videre som planlagt for å snu SAS til et lønnsomt selskap igjen.

– Det betyr at vi totalt sett vil har mer enn 5000 flyreiser på en ukentlig basis, til over 100 destinasjoner i sommer, melder han.

Tonen er positiv: Billettsalget går godt og den trenden fortsetter, melder selskapet. SAS-sjefen skriver at selskapet stadig nærmer seg målet om å komme opp på et passasjertall på nivået før pandemien. I dag ligger man på 90 prosent av dette nivået.

Tar seg opp

– Vi fortsetter å forberede oss på en aktiv sommersesong i 2023, med forventet økt etterspørsel og kapasitet til å matche dette, skriver van der Werff i forbindelse med regnskapsfremleggelsen.

SAS forventer etterspørselen etter fritidsreiser innen Europa vil gå tilbake til nivåene før covid-19-pandemien i hele det inneværende regnskapsåret, mens etterspørselen etter kortreiser for forretningsreiser forventes å flate ut på rundt 80 prosent av nivåene før
covid-19-pandemien.

– Tilsvarende forventes etterspørselen etter langdistanseflyvninger for fritidsreiser å ta seg opp igjen, melder selskapet.

Nye ruter

Antall passasjerer siste kvartal ligger 48 prosent over tilsvarende periode i fjor. Kabinfaktoren, som forteller hvor stor andel av de setene som ble solgt, ligger på 69 prosent i det nylig avsluttede kvartalet.

Det betyr at det satt betalende passasjerer i sju av ti seter gjennom hele perioden.

Selskapet har lansert 20 nye ruter foran sommeren, og melder i dagens resultatfremleggelse om et godt billettsalg som skal legge grunnlaget for at selskapet skal komme seg gjennom sin rekonstruksjon.

Den prosessen fastholder SAS-sjefen skal avsluttes i løpet av andre halvår i år.