Storsatser fra Oslo – går opp til to daglige avganger

Qatar Airways skal ha en kraftig økt satsing på Oslo-ruten fra vintersesongen. I de fleste av ukens dager blir det to daglige avganger. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Midtøsten-selskapet Qatar Airways har vært en sentral aktør på langdistanse-ruter fra Oslo Lufthavn i mange år. Ruten mellom Gardermoen og Doha har vært operert siden 2011.

Nå gjør selskapet det klart at det legger opp til en ny storsatsing fra Oslo Lufthavn. Det skjer når flyselskapene innleder sitt vinterprogram for 2023 og 2024. Det skjer i slutten av oktober måned.

I en melding til flysmart24 skriver selskapet at frekvensen på Oslo-ruten økes massivt – fra sju ganger i uken til 12 ganger i uken.

To daglige

Det betyr at det vil bli to avganger daglig de fleste av ukens dager. Hvilke dager de nye frekvensene kommer på, er ikke klart ennå. Sist Qatar fløy med to daglige flere ganger i uken var dette på mandager, tirsdager, torsdager og lørdager.

Det var selskapets mektige sjef, Akbar Al Baker, som gjorde en større ruteoppbygging kjent under den pågående reisemessen i Berlin tirsdag.

Der fortalte Baker i Qatar Airways at selskapet åpner syv nye ruter, og øker frekvensen på dagens ruter en rekke steder. Det skal blant annet skje en betydelig opptrapping av satsingen i Skandinavia.

Øker mest fra Oslo

Fra Stockholm skal selskapet trappe opp fra tre til fem flyvninger i uken med egne fly. Her har samarbeidspartner Finnair daglige forbindelser.

Fra København skal selskapet øke frekvensen fra fire til syv avganger i uken, og trapper opp til 10 når vintersesongen tar til. Her operer også samarbeidspartner Finnair med daglig forbindelse.

Det er imidlertid fra Oslo at den klart største satsingens skjer i Qatar Airways’ egen regi, i og med at de daglige avgangene i dag skal økes med ytterligere fem fra vintersesongen setter inn.

Finsk samarbeid

Det som er situasjonen i dag er at Qatar på sine ruter fra Stockholm og København har innledet samarbeid med det finske nasjonale selskapet, Finnair.

Det er Finnair som nå står for den fysiske flyvningen av rutene, men operer den på vegne av også Qatar Airways.

Dette skjer ikke fra Oslo, i alle fall ikke så langt. Her er det Qatar Airways som selv utfører flyvningene, i alle fall inntil videre.

Populær rute østover

For nordmenn på reise østover har Qatar Airways’ rute til Doha vært et populært alternativ i mange år. Også under pandemien fortsatte selskapet å operere sin rute til Oslo, mens andre konkurrenter kastet inn håndkleet.

I dagens situasjon har reisene østover blitt vanskeligere etter at den korteste ruten mellom Europa og Asia, over Sibir, ble stengt etter den russiske invasjonen av Ukraina.

Derfor har Qatars blitt et enda viktigere alternativ for mange nordmenn som reiser til Asia. Ikke minst gjelder dette for de mange som gjenopptar sine ferietradisjoner og langtidsopphold i Thailand.