Feriebråket i gang allerede – hotelleiere dypt bekymret

Turistsesongen på Mallorca ble åpnet 1. mai. Nå er fyllebråket allerede i gang igjen. Arkivfoto: Shutterstock

Det er vår og turistsesongen ble åpnet i mai på mange feriemål. Det gjelder også på Mallorca, der man også merket et annet tegn på at turistene i stadig økende grad får fart i utelivet.

Fylleslagene er i gang allerede.

Alkohol og narkotika flyter igjen i den kjente partybyen på øya, Magaluf. Sist helg barket et femtitalls unge mennesker fra ulike nasjoner sammen.

Det gjorde det nødvendig å hasteinnkalle store politistyrker for å roe situasjonen, skriver avisen Diario de Mallorca.

Ansatte på barer og restauranter forsøkte å gripe inn for å stanse urolighetene, men de var sjanseløse. Nå etterforsker politiet opptøyene.

«Disse turistene er uønsket»

Dette er det absolutt siste øyas lokale myndigheter ønsker seg.

Akkurat Magaluf har vært en hodepine for myndighetene i mange år, slik flysmart24 har fortalt om i en rekke artikler. De ønsker ikke partyturistene tilbake, etter flere år der covid-situasjonen har ført en naturlig demping av situasjonen.

– Denne drikkekulturen er uønsket, sa direktør i Fundació Mallorca Turisme, til flysmart24.

Likevel, hit valfarter unge fra hele Europa, spesielt briter og tyskere, for å feste seg gjennom ferien på billig alkohol og partytilbud gjennom hele natten.

Det harmonerer dårlig med myndighetenes ønske om å endre Mallorcas turistprofil til et mer moderne og bærekraftig reisemål.

Som flysmart24 har skrevet ønsker også nå turistnæringen at øya skal bli et sted for familier og gjester som er interessert i annet enn sol og bading, men også ha interesse for å dyrke øyas natur- og kulturtilbud.

Dyp bekymring

Tiltak for å dempe det som myndighetene ikke nøler med å kalle «fylleturisme», og som har gått på å stramme inn lovverket, ser ikke ut til å ha nyttet.

Etter fjorårets sesong uttrykte hotelleierne dyp bekymring over at fyll og slagsmål, kombinert med langing av narkotika og tyverier, var tilbake.

–  Vi har kommet oss gjennom covid, turistene kommer tilbake. Det er snakk om å forbedre kvaliteten på turismen, men ingenting endres. Snarere fortsetter alt som før. Eller verre, sa Pepe Tirado, presidenten i Acotur-foreningen for turistbedrifter, etter sesongstarten i fjor.