Reisetopper: Glem restplass-kupp på reiser i sommer

Det er godt salg av feriereiser til turistmålene i Spania og andre populære ferieland i Europa. Og, tror næringen, få billige restplasser å få tak i denne sommeren. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som har problemer med å finne billige Syden-turer i sommer og setter sin lit til at charterselskapene skal legge ut billige restplasser nærmere ferien, vil bli skuffet.

Reisegiganter som TUI og Ving mener den nye trenden blant folk om å vente til nærmere avgang før de kjøper reisene, gjør at selskapene ikke trenger å sette ned prisene slik som var vanlig før.

Da kunne folk hamstre billigreiser over en lav sko i siste liten før avreise, i visshet om at selskapene heller ønsket å dumpe restplassene for en tusenlapp enn å la flysetet gå tomt.

Usikkerhet rundt reisen

Reisearrangører kan bare beklage, men sier at slik blir det i alle fall ikke denne sommeren.

Den nye trenden reisearrangører har merket etter pandemien er at nordmenn venter nærmere avreise med å booke. Det fører at at charterselskapene vil vente i det lengste med å sette prisene ned.

Denne situasjonen fører så til at prisene holder seg på et høyere nivå lenger frem mot avreise, enn vi er vant med.

Årsaken til denne situasjonen var kaoset rundt reiser generelt under pandemien. Det snudde salgstrenden. Plutselig følte folk stor usikkerhet på grunn av de mange og plutselige reiserestriksjonene. De ville se om de kunne reisen før de kjøpe reisen.

Det skjedde så tett opp mot avreise som mulig. Det er denne tendensen vi ser nå, og som har holdt seg også etterpå.

Holder prisene høyere

«Spontane kupp» blir det ikke mange av, advarer reisetopper. I alle fall ikke denne sommeren:

Salget har vært svært godt, forteller Ving-sjef i Norge, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.

– Men utviklingen med at mange stadig venter helt opp mot avreise med å bestille, gjør også at reiseaktørene generelt holder prisnivået på et høyere nivå tettere på avreisedatoen, sier hun.

«Spontane kupp» unntaket

Det samme gjør sjefen for TUI-konsernet, Sebastian Ebel, som i en artikkel i magasinet Der Spiegel sier at 2023 ikke blir et «siste liten» år, slik som før:

–  Tvert imot vil prisene være høyere enn normalt kort tid før avreise. Dette fordi hotelleiere og flyselskaper også vet at det fortsatt vil være mange bestillinger i siste liten, sier Ebel, og mener «spontane kupp» vil være det absolutte unntaket.

Det er Ving-sjef Zachrisson helt enig i:

Lav pris og lav standard

– Begrepet restplass kommer nok leve videre, men forventningene på hva prisen på reiser i siste liten kommer nok å måtte justeres. Vi fyller våre charterflyvninger tett opp til 100 prosent belegg, med den reiselysten vi har opplevd så langt i 2023 blir det få restplasser, sier hun.

Hun forteller at folk som leter etter restplasser, fortsatt vil kunne finne reiser fra 5 000 kroner og oppover.

–  Enkelte avganger er litt lavere i pris, men da er bostedsalternativet av en meget enkel standard. Vi ser jo dessuten ofte at valgmulighetene blir færre hvis man er sent ute. De beste kjøpene gjør man gjerne når man legger ferieplanene sine tidlig, sier Zachrisson.

PS: I en melding fra TUI-konsernet i dag, onsdag, heter det at salget er på høyde med den siste hele normalsesongen, i 2019, og de siste seks ukene faktisk over.