Over 20 Europa-flyplasser har fått nye sikkerhetsregler

Over 20 flyplasser i Europa har installert nytt og moderne utstyr i sikkerhetskontrollen. Det gjør at reglene endres, slik som her på Heathrow i London. Foto: Shutterstock

Stadig flere flyplasser i Europa har tatt i bruk det mest moderne skanner-utstyret for å forenkle prosessen i sikkerhetskontrollen.

Det dreier seg om røntgenutstyr som gir tredimensjonale bilder, og som sammenlignes med CT-skannerne som brukes på sykehusene.

Resultatet er at de reisende kan forholde seg til endrede sikkerhetsregler. De slipper å ta ut væskeposer og elektronisk utstyr fra håndbagasjen på de stedene som har tatt i bruk det moderne skanner-utstyret, slik reglene har vært siden 2006.

Full skala noen steder

Så langt er det 22 flyplasser i Europa som har tatt i bruk CT-utstyret. Det viser en oversikt som flyplassorganisasjonen Airports Council International (ACI) har utarbeidet på forespørsel fra flysmart24.

– Flyplasser er selvstendige virksomheter og bør kunne bestemme hva som er de beste løsningene for deres drift. De står fritt til å anskaffe CT-skannere hvis de passer deres forretningsbehov, sier kommunikasjonsdirektør Virginia Lee i ACI til flysmart24.

Noen steder er det nye utstyret tatt i bruk i full skala, og her gjelder den forenklede kontrollen i alle innganger og for alle som skal sjekkes for å reise med fly.

Det gjelder bl.a. den finske hovedflyplassen Helsingfors Vantaa, slik flysmart24 har skrevet om tidligere. Her godtar de opptil 2 liters beholdere når det gjelder væske.

Må passe på

Andre steder er bare deler av sikkerhetskontrollen utstyrt med de nye CT-skannerne, som bl.a. på Arlanda-flyplassen utenfor Stockholm og Kastrup ved København.

På Arlanda er det nye utstyret på plass i terminal 5. På denne flyplassen må derfor de som passerer i sluser med gammelt utstyr fortsatt forholde seg til reglene med å sjekke væske og elektronikk for seg.

Det er slik vi er vant til også på alle norske flyplasser. Her er det flere år før nytt utstyr vil komme på plass, ifølge Avinor.

Disse har det mest moderne utstyret

Dette er listen ACI presenterer over de flyplassene i Europa som helt eller delvis har tatt i bruk CT-skannere. Der kan væske og elektronikk nå ligge inne i håndbagasjen når den blir sendt inn i røntgen-maskinene:

  • Kypros: Larnaka International Airport. Danmark: København Lufthavn. Finland: Helsingfors-Vantaa Airport. Frankrike: Paris Charles de Gaulle-flyplassen.
  • Irland: Shannon Airport.
  • Italia: Aeroporto di Roma-Fiumiciono. Milano Linate Airport. Milano Malpensa Airport.
  • Nederland: Amsterdam Airport Schiphol. Eindhoven Airport. Rotterdam The Hague Airport.
  • Romania: Timişoara Traian Vuia International Airport. Sverige: Stockholm-Arlanda Lufthavn. Sveits: Genève Aéroport.
  • Storbritannia: Heathrow Airport. Gatwick Airport. London City Airport. Edinburgh Airport. Teesside International Airport. Bristol Airport.
  • Tyskland: Frankfurt International Airport. München International Airport.

Presser på

Listen kommer til å bli lenger, etter hvert som nye flyplasser og nye land tar i bruk CT-skannerne.

Britiske myndigheter har presset på for at alle de store flyplassene i Storbritannia skal ta i bruk utstyret, og har satt en frist til midten av 2024 for å få dette på plass.

Den foreløpig siste som har kommet til er den London-sentrale flyplassen London City Airport. Som flysmart24 skrev da, i april, trenger de reisende ikke lenger å forhold seg til de vanlige reglene om væske og elektronikk.

Spansk prosjekt

De kan sende flasker med inntil 2 liter innhold og elektronikk som mobil, bærbar PC og nettbrett gjennom sikkerhetskontrollen uten problemer.

Også spanske flyplasser skal få det nye og moderne utstyret.

Det er tre flyplasser som er blinket ut som de første som skal få CT-skannere. Det gjelder flyplassene Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat og Palma de Mallorca.

De øvrige flyplassene skal følge etter: – Resten av nettverket kommer i senere investeringsperioder, har pressetjenesten i spanske Aena opplyst til flysmart24 tidligere.