Flere flyplasser i feriefavoritt får raskere sikkerhetssjekk

Flyplassen i Palma på Mallorca er en av tre flyplasser i Spania som er prioritert for å få nytt og moderne utstyr i sikkerhetssjekken. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Tre spanske flyplasser er blinket ut for å bli utstyrt med den nyeste teknologien innen sikkerhetssjekk som fins. Etter hvert skal alle de store lufthavnene i det populære ferielandet få dette utstyret.

Det er snakk om å investere i de nye og moderne skannerne i sikkerhetskontrollen, som i praksis kan oppheve dagens væskebestemmelser.

De nye skannerne vil skille mellom ufarlig væske og eksplosiver. Det nye utstyret jobber dobbelt så raskt som dagens, og gjør at køene hos de som har tatt dette i bruk har blitt dramatisk kortere. Og, det har blitt færre tilfeller av bråk mellom kontrollører og reisende.

Store væskemengder

Med nytt utstyr åpnes det for at de reisende igjen skal kunne ta med større væskemengder. I tillegg blir det da slutt med å måtte ta ut bærbare pc’er eller annen elektronikk ut av håndbagasjen.

Alt dette kan bli liggende i håndbagasjen mens sikkerhetssjekken pågår.

Spania er det foreløpig siste landet som nå tar grep og akter å ta i bruk det nye utstyret på sine flyplasser.

Flere får utstyret

Det vil komme turister fra Norge og andre land til gode når de skal reise med fly i landet:

– Vi vil være i forkant av utviklingen. I første omgang vil vi begynne å installere utstyret på flyplassene Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat og Palma de Mallorca. Resten av nettverket kommer i senere investeringsperioder, opplyser pressetjenesten i spanke Aena til flysmart24.

Aena er ansvarlig for driften av spanske flyplasser, og en parallell til vårt eget Avinor.

At det er flyplassene i Madrid og Barcelona som er prioritert for å få det nye utstyret, er ikke tilfeldig. De håndterer alene rundt 40 prosent av flytrafikken i Spania. Palma blir valgt fordi trafikken her også her vokser kraftig.

Presser på

Med det nye grepet rykker Spania frem som et av de landene som satser hardest på denne nye teknologien.

Som flysmart24 har skrevet tidligere, har flyplassen i den finske hovedstaden Helsingfors tatt i bruk det nye skanneutstyret. Også de to flyplassene i Milano har investert i nyvinningen.

I Storbritannia presser transportmyndighetene på de store flypassene for å få dem til å ta de nye utstyret i bruk, og har satt starten av 2024 som siste frist for å innfri dette kravet.

Skiller farlig fra ufarlig

Her i Norge svarer Avinor at dette utstyret kan bli aktuelt å kjøpe inn i løpet av tre til fem år.

I spanske Aena har man valgt å prioritere å ta utstyret i bruk, ser for seg innkjøp av 260 skannere for å dekke hele landet. I Aene er man svært klar på fordelene det nye utstyret har i forhold til dagens mer utdaterte skannere.

De nye skannerne vil skille mellom ufarlig væske, og eksplosiver.

– Disse systemene er utstyr med røntgenteknologi som genererer et 3D-bilde, som letter bagasjeinspeksjon. Det vil ikke lenger være nødvendig å fjerne elektroniske enheter eller ha væske i små beholdere for å passere i kontrollen, heter det i redegjørelsen Aena har sendt flysmart24.

Vinflasker helt ok

De som reiser fra flyplassen i Helsingfors og ikke skal gjennom en ny sikkerhetskontroll på turen, kan i praksis ha med seg flere store flasker på turen.

Her er mengdebestemmelsene opphevet, noe som gjør at de som vil ha med seg mineralvann eller vin i store flasker, kan ta de med i håndbagasjen uten å bli stanset i sikkerhetskontrollen.

De som da eksempelvis reiser fra Finland og dirkete til Norge, kan se bort fra reglene om å ha all væske i små beholdere på maks 1 desiliter hvert.